Kolumne

Nema ovo veze s destabilizacijom BiH

Nema ovo veze s destabilizacijom BiH, pa Radončić je prvi na popisu suradnika glavnog narkobossa na Balkanu!?


Autor: Dnevno.ba

Žalosno je čitati određena novinarska zapažanja, svekolike naše analitičare koji su uhićenje Fahrudina Radončića doživjeli kao svojevrsni “napad” na Bosnu i Hercegovinu, jer eto kao oni koji su ga uhitili žele destabilizirati našu državu! Kakav paradoks, jer ako je ikome stalo do stabilne Bosne i Hercegovine onda su to upravo institucije poput Tužiteljstva ili Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Što budemo imali stabilniju državu i njima će biti lakši posao pošto ne bi bili pod političkim pritiscima s različitih strana, pa bi mogli hapsiti i vodeće kriminalce u državi, a takvih vjerojatno ima i u samom vrhu naših vodećih političkih stranaka!

Jesu li sada možda upravo takvi u panici? Postaju li svjesni kako padom Radončića i oni sutra mogu dočekati sličnu sudbinu? Ne, nije ovdje riječ o destabilizaciji države. Ovdje je riječ o tome da se u optužnici Specijalnog tužiteljstva Kosova protiv Nasera Kelmendija, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić nalazi prvi na popisu Kelmendijevih suradnika za kaznena djela organizirani kriminal i teško ubojstvo! Možda čovjek ništa nije kriv, ali bio je povezan s jednim istinski velikim kriminalcem i institucije samo rade svoj posao. I trebaju ga napokon početi raditi.

Radončić za optužnicu kaže da je politički konstruirana i da je riječ o prljavoj predizbornoj kampanji. Na dan kad se u Sarajevu kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Prištini je svrstan među najbliže suradnike Nasera Kelmendija, optuženog za organizirani kriminal, šverc narkotika i teško ubojstvo.

„Optuženi Naser Kelmendi u suradnji sa Fahrudinom Radončićem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Ali Gashijem, Milovanom Jeremićem, Lubišom Buhom – Čumetom, Milanom Ostojićem – Sandokanom, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Rašetom Stranjan, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem i ostalim organizirao je, formirao, nadzirao, vodio i usmjeravao organiziranu i strukturiranu kriminalnu skupinu“ – potvrdio nam je tužitelj Andrew Hughes.

I tu je sva poanta. Žao nam je i što se dogodio upad pripadnika SIPA-e u redakciju Dnevnog avaza, međutim ukoliko su s njihove strane postojale opravdane sumnje kako Radončić upravo tu skriva određene dokaze ili tragove koji bi mogli voditi prema njima onda ih u potpunosti treba razumijeti.

U navedenoj optužnici Fahrudin Radončić spominje se u dvije od ukupno devet točaka, a koje se odnose na organizirani kriminal i teško ubojstvo. Tužitelji na Kosovu svrstali su ga u kriminalnu skupinu koja je 2006. održala niz sastanaka u Sarajevu, gde je isplanirala ubojstvo, kako se navodi, rivala i glavnog gangstera Ramiza Delalića – Ćele. Nedavno su Radončićevi suradnici prijetili djevojci ubijenog Delalića, ova je sve lijepo prijavila i vjerojatno je to glavni razlog što se sada dogodilo uhićenje Kelmendijevog sarajevskog suradnika, jer ometao je samu istragu!

U kontekstu Kelmendijevog suradnika, Radončića je već ranije spominjala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u svom izvještaju Interpolu, pa je sve ovo nekako očekivan epilog.

„Pronašli smo da su Naser Kelmendi i Fahrudin Radončić – odnosno on će reći: ‘Nisam ja, nego Avaz’ – razmjenjivali nekretnine. Naser Kelmendi je Avazu ustupio poslovni prostor od 120 kvadrata u Zenici. Zauzvrat je dobio veliku vilu u Aleji na Ilidži“, kazao je svojedobno Azhar Kalamujić iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Avaz je od Keljmendija kupio i jedan blindirani džip u vrijeme kad je Fahrudin Radončić bio vlasnik tih novina, što je i sâm potvrdio.

Za optužnicu na Kosovu govorio je da je politički fabricirana, a da je tužitelj na Kosovu samo “spiker” bh. Tužiteljstva. Nakon što ga “spiker” ispita bit će poznato hoće li Radončić biti zadržan u pritvoru ili će iči na slobodu. Prva opcija je nekako izglednija.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close