Naučnici osmislili test za predviđanje smrti

Istraživači su objavili rezultate krajnje morbidne studije: stvaranja “testa smrti” kojim se može predvidjeti vjerovatnoća da naizgled zdrava osoba umre u narednih pet godina.

Test krvi prati nivo četiri “biomarkera”, molekula koji ukazuju na zdravstveno stanje organizma.

Istraživači su otkrili da kada su ti biomarkeri uvećani ili umanjeni u odnosu na normalne vrijednosti, subjekti imaju pet puta veću šansu da umru u narednih pet godina.

Rezultati studije objavljeni u Plos Medicine magazinu dobijeni su kroz dva eksperimenta.

U prvom su istraživači iz Estonije proučavali 9.842 osobe. Međutim, sumnjali su u svoje rezultate, pa zamolili kolege iz Finske da ponove ispitivanje.

Oni su to učinili na 7.503 ispitanika i tada sumnje više nije bilo.

Svaki eksperiment trajao je po pet godina tokom kojih je 684 od ukupnog broja ispitanih umrlo. Svi preminuli imali su poremećen nivo pomenutih biomarkera.

To su povišeni nivoi orozomukoida i citrata, sastojaka krvi vezanih za metabolizam, smanjen nivo proteina albumina i smanjena veličina čestica lipoproteina niske gustine, odnosno “veoma lošeg holesterola”.

“Ono što je naročito interesantno, je to da ovi biomarkeri reflektuju rizik od umiranja od raznog spektra različitih bolesti, poput srčanih oboljenja ili raka. Oni su znaci propadanja tijela”, kažu istraživači.

Međutim, zbog “opservacione prirode istraživanja, ono može samo pokazati vezu, a ne uzroke i posljedice, pa ima ograničen efekat”.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close