Nastavlja li se Lagumdžijina vladavina?

“Vanredni kongres SDP-a BiH nije ispunio očekivanja članstva. Strankom će i dalje vladati Zlatko Lagumdžija”, ocjenjuju analitičari. Za novog predsjednika SDP-a izabran je Lagumdžijin najbliži saradnik Nermin Nikišić.

(DW.DE)

Rezultati vanrednog kongresa SDP-a (Socijaldemokratske partije) BiH potvrdili su da je zabrinutost pojedinih analitičara u pogledu budućnosti ove stranke, ali i socijaldemokratije u BiH u cjelini, bila opravdana. Na najodgovornije funkcije izabrani su i oni koji, prema tvrdnjama kritičara, snose i najveću odgovornost za teško stanje u SDP-u i izborni krah ove stranke. Lagumdžijin najbliži saradnik Nermin Nikšić novi je predsjednik SDP-a, što je u određenim intelektualnim krugovima izazvalo burna negodovanja.

Kazaz: Nikšić može voditi SDP samo daljnjoj destrukciji.Kazaz: “Nikšić može voditi SDP samo daljnjoj destrukciji”.

„Treba reći da je taj kongres potpuno režiran i da je veliki vožd SDP-a Zlatko Lagumdžija još jednom obmanuo svoju partiju. Naravno, u toj režiji mu je pomogla i partijska elita, ona koja je kao pupčanom vrpcom svojim bogatstvom vezana za Lagumdžiju. Vanredni kongres je pokazatelj da SDP definitivno nije demokratska nego elitistička stranka koja je oteta iz ruku građana BiH i prisvojena od jedne grupe ljudi. Nermim Nikšić je Lagumdžijin klon, proizvod nedemokratske svijesti, političkog pragmatizma, antisocijaldemokrat po svojoj suštini. Jedina razlika između njega i Zlatka je u stepenu obrazovanja, tako da Nikšić može voditi SDP samo daljnjoj destrukciji“, kaže za Deutsche Welle politički analitičar Enver Kazaz.

Između želja i mogućnosti

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić bi volio da SDP, nakon vanrednog kongresa krene putem ozdravljenja. „To bi probudilo nadu da se ova stranka može vratiti putevima političke ideologije koju je, na žalost, napustila proteklih šest ili sedam godina. Međutim, ako analiziramo obraćanje Zlatka Lagumdžije delegatima kongresa, vidjet ćemo da ima apsolutno neprihvatljivih stavova. On se ponašao kao da će i dalje vladati SDP-om i sada je velika odgovornost na novom rukovodstvu, u prvom redu na novom predsjedniku Nerminu Nikšiću”.

Nermin Nikšić izabran je sa 233 glasa delegata u drugom krugu glasanja. Nermin Nikšić izabran je sa 233 glasa delegata u drugom krugu glasanja.

“On sada mora učiniti sve kako bi se na demokratski način pripremio redovni kongres SDP-a. Ne radi se samo o izmjenama statuta, nego o vraćanju povjerenja unutar članstva koje je i na ovom kongresu bilo podijeljeno. Ukoliko ljudi koji su odgovorni za krah SDP-a budu vukli konce iz sjene, to neće biti dobro za ovu stranku. Tu u prvom redu mislim na bivšeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju koji je propustio priliku da dostajanstveno ode sa političke scene“, kaže Šehić.

S obzirom na prilike u oba bh. entiteta, Enver Kazaz nije optimista u pogledu budućnosti socijaldemokratije u BiH. „Sudbina socijaldemokratije u BiH neće zavisiti od SDP-a i SNSD-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata), jer te dvije stranke i nisu socijaldemokratske. One su samo zauzele taj prostor kako bi uništile socijaldemokratiju. Neke manje stranke su se utopile ili u SDP ili u SNSD.

Šehić: Lagumdžija je propustio priliku da dostojanstveno ode sa političke sceneŠehić: “Lagumdžija je propustio priliku da dostojanstveno ode sa političke scene”

U ovom trenutku jedina politička alternativa na tobožnjoj ljevici u BiH mogla bi biti Demokratska fronta (DF). Dugoročno gledano, bojim se da ćemo teško dobiti socijaldemokratske politike, jer ih ni DF ne artikulira. Mislim da će tek rast socijalne krize u BiH izroditi neki novi politički subjekt, koji će se prvo morati razračunati sa postojećim nominalnim socijaldemokratijama. U protivnom, građani BiH bit će izručeni raljama divljeg tranzicijskog kapitalizma“, upozorava Kazaz.

Za šta će se Nikšić zalagati?

Na vanrednom kongresu SDP-a BiH održanom 6. i 7. decembra 2014. godine, delegati su birali novo rukovodstvo stranke. Nermin Nikšić izabran je sa 233 glasa delegata u drugom krugu glasanja. Njegov protukandidat bio je Selim Bešlagić, koji je u drugom krugu dobio 224 glasa. Kandidati u prvom krugu bili su i Besima Borić, Svetozar Pudarić te Mirko Pejanović. Nakon izbora, Nikšić je kazao da će se posvetiti borbi za oporavak stranke. Poručio je da želi napraviti SDP koji će biti privlačan mladim ljudima, radnicima i penzionerima. Stranka bi se, prema njegovim riječima, trebala fokusirati na borbu za privredni razvoj, poboljšanje položaja radnika i penzionera te borbu protiv kriminala i korupcije. Nikšić je rekao da je borba za novi SDP i borba za novu BiH jer „bez jakog SDP-a nije moguća BiH kakvu želi velika većina njenih građana“. Posebno je zahvalio Zlatku Lagumdžiji, istakavši da je bio njegov najbliži saradnik u dobru i zlu.

  • Autor Samir Huseinović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close