Bartolomej Stanković, klavir – Mladi u Lisinskom & HDGU 2014./2015.

Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” – Zagreb, Croatia: 15. Decembar – 20 sati
(lisinski.hr)

Mladi u Lisinskom & HDGU 2014./2015. – Bartolomej Stanković, klavirBartolomej Stanković (Zenica, 1988.) klavir je počeo učiti 1997. u razredu Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje Avdo Smailović u Visokom gdje je trenutačno zaposlen kao nastavnik klavira. U Sarajevu je završio Srednju muzičku školu Sarajevo u razredu Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir u razredu Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2011., a poslijediplomski studij završio je 2012. na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u razredu Federica Gianella. Dobitnik je prve nagrade na Festivalu muzike Frédérica Chopina (Tuzla, 2004.), specijalne nagrade na Federalnom takmičenju (Tuzla, 2005.), druge nagrade Premio Salieri(Legnago, 2012.) te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (Zagreb, 2011.) za projekt Klavir – kroz povijest i građu koji je do sada predstavljen u Zagrebu, Zenici, Banjoj Luci, Visokom i Sarajevu.

 

Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Andrej Pisarev, Grigorij Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Jelena Pavić, Gregor Vidović, Andrea Dindo i drugi. Više puta je nastupio na koncertima ciklusa Virtuoso Muzičke akademije u Zagrebu i na koncertima zaklade Musik&Jugend iz Lihtenštajna u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Italije. Održao je solističke recitale u Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te svirao na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Danima Milka Kelemena u Slatini, Novaljskom glazbenom ljetu, Visočkom ljetu te u lipnju 2010. u Dubrovniku kao solist u Čajkovskijevu Prvom klavirskom koncertu uz Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvom Ildousa Galioullinea. U akademskoj godini 2010./2011. nastupao je nekoliko puta na koncertima HR Projekta, uključujući i koncert kod predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića. Organizirao je tematske koncerte Muzičko putovanje kroz stilske epohe, Debussy u Visokom, Veličanstveni Bach, Ludwig van Beethoven – Patetična sonata koji su pobudili veliko zanimanje javnosti u Visokom, Zenici i Sarajevu.

 

U travnju 2013. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu skladbom Metamorfoze Avde Smailovića na 27. Muzičkom biennalu Zagreb, u sklopu projekta EU Inside – Outside. U veljači 2014. godine prvi put je nastupio u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu s djelima Franza Liszta, Modesta Petroviča Musorgskog, Krešimira Seletkovića i Samira Fejzića. Na Bachov 329. rođendan, 31. ožujka, ove je godine u Visokom, između ostalog,  izveo ciklus Petnaest dvoglasnih invencija.

Program:

 

Krešimir Seletković: Neurosis

Asim Horozić: Sonata

Blagoje Bersa: Balada u d-molu, op. 65

Samir Fejzić: Toccata

Frédéric Chopin: Balada u g-molu, br. 1, op. 23

Frédéric Chopin: Nokturno u Es-duru, op. 9, br. 2

Frédéric Chopin: Poloneza u As-duru, op. 53, Herojska

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close