Namirnica koja smanjuje krvni pritisak, pobjeđuje rak, pomaže jetri…

Nutricionisti i naučnici preporučuju što veću konzumaciju cvekle, a njenim dobrobitima kao da nema kraja. Svako malo stižu nove studije koje otkrivaju za šta je sve dobra.

Cvekla ima neobično visoke razine nitrata, koji, kako je pokazalo niz studija, smanjuju krvni pritisak. Studija provedena u Londonu prije tri godine otkrila je da samo čaša soka od cvekle na dan drastično smanjuje pritisak.

Najnovija studija provedena u Melbourneu dokazala je i da se pritisak znatno snižava već šest sati nakon što ispijete pola litre soka od cvekle. Istraživači su na kraju zaključili da bi se broj smrti zbog kardiovaskularnih oboljenja smanjio za 10 posto kad bi se sok od cvekle počeo konzumirati naveliko.

Istraživanje je pokazalo i to da se ispijanjem soka od cvekle povećava izdržljivost, da se njenim konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te rast tumora. Studija koja je provedena u Washingtonu 2011. utvrdila je da je betacyanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto, piše Daily Mail, a prenosi net.hr.

Nutricionisti cveklu preporučuju i kod probavnih problema, a ističu i da je dobra za jetru jer pomaže pri procesuiranju toksina.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close