Nakon milionskih šteta, privrednici Žepča nastavljaju sa uspješnim pričama

I kad su privrednici općine Žepče počeli da se oporavljaju od rana koje im je zadala majska poplava, u avgustu su nastale nove poplave, tako da štete žepačkih privrednika dosežu cifru od 30 miliona KM.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče za eKapija.ba je kazala su poplave koje su nastale u maju napravile štetu od oko 23 miliona KM, dok je avgustovska šteta oko sedam miliona KM.

“Štete su velike i kreću se od 100.000 KM. U oko 30 firmi stradale su mašine i sirovine. Na svu sreću da radna mjesta nisu ugrožena i da nije bilo smanjenja broja zaposlenih”, kaže Janko.

Privrednici Žepča, bez obzira na rane nastavljaju pričati uspješne priče, opravdavjući status jedne od top 10 najboljih evropskih investicijskih lokacija, koju su stekli zajedno sa opštinama Tešanj i Teslić. Ovome svakako u prilog treba dodati i najavljeno ulaganje “Teknotherm Group” iz Norveške u izgradnju fabrike u kojoj će se proizvoditi mašine za prečišćavanje otpadnih voda. Investicija će sigurno je biti još zahvaljujući drugačijem poslovnom modelu koje nudi ova lokalna zajednica.

Janko ističe, kako imaju svoj vlastiti model lokalnog ekonomskog razvoja, koji svakako mogu da primjene i ostale općine.

“Povećanjem primjene ovoga modela možemo generalno da unaprijedimo poslovno okruženje u BiH”, dodaje Janko.

E. Ko. – ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close