logo
bios

Najvelikodušniji filantrop svijeta, Bill Gates, nije Antikrist

Objavljeno prije 3 sedmice . u ned, maj 10th, 2020

AUTOR: PETER KUZMIČ

U središtu svih apokaliptičkih špekulacija i bezbrojnih teorija zavjere o kraju svijeta nalazi se pojam Antikrista.

Sama riječ ”antikrist” pojavljuje se u Novome zavjetu samo pet puta i to isključivo u prve dvije Ivanove poslanice kako bi naznačila učitelje krivih nauka. U Otkrivenju je nema, iako postoji konsenzus interpretacija da upravo ta knjiga sadrži najviše naznaka i najkonkretnije informacije o pojavi i djelovanju Antikrista.

Najpoznatiji je lik čudovišne Zvijeri (u Otkrivenju 13) koja izranja iz mora kao slika neke grozomorne apokaliptičke političke sile koja huli na Boga, traži da joj se klanjaju i progoni prave vjernike.

U spisima crkvenih otaca te u kasnijoj povijesti Antikrist se ponekad poistovjećuje s pojedinačnim povijesnim likovima, a povremeno kao kolektivni neprijatelj. U kasnijem srednjem vijeku se ističu oni koji Antikrista poistovjećuju s papinstvom (Joakim iz Fiore i reformator Martin Luther).

Špekulativna tumačenja Ivanove apokalipse dolazak Antikrista prepoznaju u mnogim zloglasnim političkim liderima, od rimskog imperatora Nerona do suvremenih diktatora Hitlera i Staljina, ali i među utjecajnim antireligioznim piscima poput Feuerbacha i Nietzschea.

Lik Antikrista je snažno uprisutnjen i u novijoj ruskoj religioznoj svijesti. Kod Dostojevskog se nazire u ”Velikom inkvizitoru”, a o njemu podosta govori i Solovjev.

Enigmatična nauka o Antikristu neizbježno se povezuje s vjekovnom borbom Krista i njegovih vjernika sa Sotonom i njegovim zemaljskim ortacima. Božji neprijatelj nastoji na sve načine osujetiti realizaciju Božjeg nauma za spasenje čovječanstva.

Prema Otkrivenju 13 taj antikristovski plan se postiže tako ”da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina”.

Postoje različite špekulacije o izgledu znaka Zvijeri, a ponajviše se vrte oko pečata ili tetovaže kontroverznog broja 666. U novije vrijeme se govori da će to biti barkod, a mnoga predviđanja znak Zvijeri vide u ugrađenom mikročipu.

I među nama u novije vrijeme (opet) kolaju teorije zavjere i upozorenja o opasnosti vakcinacije jer je cjepivo navodno znak Zvijeri. Takvi krugovi premalo ili nikako ne razmišljaju o zdravstvenim posljedicama za necijepljenu djecu.

Pandemija koronavirusa je u svojim kvaziduhovnim interpretacijama na površinu izbacila najnovijeg kandidata za Antikrista i njegovo (cijelom svijetu nužno potrebno) cjepivo kao znak Zvijeri.

Društvene mreže su od sredine ožujka eksplodirale optužbama kako se Bill Gates priprema postati globalni administrator znaka Zvijeri putem obvezatne vakcinacije protiv koronavirusa.

Ironično je da je Gates osobno dao povoda takvim teorijama zavjere kada je u jednom intervjuu o važnosti funkcioniranja ekonomije usprkos restrikcija koje je Covid nametnuo, usput spomenuo kako ćemo eventualno trebati neku vrstu digitalnog certifikata da nismo zaraženi, odnosno da smo cijepljeni protiv zlokobnog virusa.

Gates je godinama upozoravao kako se trebamo pripremiti na potencijalnu pandemiju koja može ostaviti razorne posljedice po svijet, ali većina lidera ga, nažalost, nije poslušala. Inzistirao je da se treba pripremiti za virus za koji nema ni lijeka ni cjepiva, a koji bi mogao cijeli svijet staviti u karantenu te dovesti do velikog broja mrtvih te kraha gospodarstva.

Gates je u nedavnom razgovoru za BBC kritički podcrtao kako smo imali vremena da se pripremimo za pandemiju, ali nismo preventivno razmišljali te u zdravstvene sustave nismo uložili ni 5 posto onoga što je trebalo.

Gatesu su se pridružili i drugi zdravstveni stručnjaci diljem svijeta upozorenjima da bi moglo doći do potencijalne pandemije koja bi mogla biti najveća katastrofa koja je pogodila svijet.

Gates je BBC-u izjavio kako je cilj njegovih upozorenja bio da potakne veća ulaganja u javno zdravstvo dok nije prekasno. ”Mogli smo imati brzu dijagnostiku, lijekove i cjepiva, ali nismo dovoljno ulagali”, dodao je.

Osim strateškog ulaganja u zdravstvo, vlade svijeta su se mogle pripremiti za pandemiju i simulacijom mogućih scenarija te testirajući opremu koja im je bila na raspolaganju. Bez toga su države svijeta ostale potpuno nepripremljene na dotle neistraženom teritoriju.

Gates je dakle bio prorok pa je stoga višestruko zločesto i nepravedno da ga se danas proglašava Antikristom.

Svi znamo da je Gates jedan od najbogatijih ljudi svijeta. Njegovo bogatstvo u 2019. godini je Forbes procijenio na 92,5 milijardi dolara.

Ono što se manje zna je da su Bill Gates i njegova supruga Melinda izuzetno darežljivi, zabrinuti za dobrobit svih ljudi. Njihova privatna dobrotvorna zaklada – Bill & Melinda Gates Foundation – osnovana je radi spašavanja života, prevladavanja siromaštva i poboljšanja globalnog zdravlja.

Zaklada Gatesovih donirala je više od 55 milijardi dolara za razne ciljane projekte, među kojima ključno mjesto pripada istraživanjima na pronalasku cjepiva u nadi da se zaustave zarazne bolesti i potencijalne pandemije, kao što su koronavirus i ebola.

Njihova fondacija je širom svijeta poznata i po plodonosnoj suradnji s Rotary Internationalom na eliminiranju dječje paralize. Rezultate rada Zaklade Gates prepoznaje cijeli svijet. Oni su samo u Africi spasili najmanje 122 milijuna života.

Za mnoge konzervativne krugove jedino kontroverzno područje djelovanja Zaklade Billa i Melinde Gates je planiranje obitelji i široka dostupnost kvalitetnih kontracepcijskih sredstava najsiromašnijim ženama svijeta.

Zaklada je 2015. godine u Londonu organizirala međunarodni summit o planiranju obitelji na kojem su od donatora prikupili više od 3 milijarde dolara kako bi žene svijeta imale pristup kontracepciji. Sama Zaklada je tom prigodom donirala dodatnih 375 milijuna dolara za promicanje kontracepcije u najsiromašnijm zemljama svijeta.

Glavna nositeljica tog globalnog pokreta je supredsjednica Zaklade Melinda Gates. Kako bismo razumjeli njezinu viziju u kontekstu prevladavanja siromaštva i osposobljavanja žena za dostojanstven i produktivan život, prenosimo izvatke iz Melindinog govora na spomenutom summitu.

”Kontracepcija je jedan od najvećih izuma protiv siromaštva u povijesti. Niti jedna država tijekom posljednjih 50 godina nije se izdigla iz siromaštva bez proširenja pristupa kontracepciji.”

Melinda dalje kaže: ”Sve je ukazivalo na to da siromaštvo ide pod ruku s podjarmljenim ženama. Kad vidite prosperitet, vidite tu i žene koje imaju moć i koriste je. Trebale su mi godine da to shvatim. Tada sam postala svjesna u kojoj mjeri kontracepcija spašava živote, sprečava siromaštvo i ženi daje moć.

Tu je bio fokus mog djelovanja, no nije to išlo glatko. Naime, katolkinja sam i bila sam prozivana. Kad sam pristala biti jedan od dvaju sponzora summita o planiranju obitelji u Londonu, razapeli su me po medijima da su me izmanipulirale korporacije koje prodaju kontraceptive.

Znam zašto je to Crkva govorila protiv mene, ali se ne slažem s njom. Kontraceptivi spašavaju živote milijuna žena i djece. To je medicinska činjenica”, jasan je stav Melinde Gates.

Billu i Melindi Gates se u izdašnoj filantropiji posljednjih desetak godina pridružio još jedan nesebičan multimilijarder, njihov prijatelj Warren Buffet. Buffet je 2018. rangiran kao treći najbogatiji čovjek svijeta, koji je iste godine donirao 3,4 milijarde dolara, ponajviše putem Gatesove zaklade, u kojeg ima neograničeno povjerenje.

Bill Gates i Warren Buffet su 2010. godine osnovali izuzetno značajan pokret za bogate ljude koji se obvezuju da će barem polovicu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe, ponajviše za borbu protiv siromaštva, nepismenosti i bolesti.

Vratimo se najvećem izazovu današnjice.

Bill i Melinda Gates su preko svoje Zaklade inicijalno donirali više od 250 milijuna dolara za pomoć žrtvama koronavirusa. Osim toga su pokrenuli gradnju više tvornica za cjepiva, a planiraju uložiti milijarde dolara u hitnu i masovnu proizvodnju cjepiva kako bi ona bila globalno dostupna.

Za mnoge ultrakonzervativce svijeta, zapadne sebične izolacioniste i špekulativne teoretičare zavjera Bill Gates je Zvijer, Sotona glavom i bradom, a svaka žena koja dopušta da joj se dijete cijepi dala ga je vragu da mu umetne žig zvijeri.

Mi ćemo zaključiti s biblijskom ”apage Satanas”, uvjereni da najvelikodušniji prijatelj siromaha i najveći benefaktor svijeta nikako ne može biti Antikrist.

autograf.hr

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh