logo
bios

Najbolje namirnice za ljetnji detoks

Objavljeno prije 6 mjeseci . u sri, avg 14th, 2019

Ako ste veliki gurman i često opterećujete svoj organizam jakom i kaloričnom hranom, imajte na umu da ona zasigurno ostavlja trag na tijelu svakog u vidu viška kilograma, umornog izgleda kože, celulita… Pa čak i onda kada niste mnogo jeli nezdravo, detoksikacija je ponekad jedini, a svakako idealan način da probudite i ubrzate svoj metabolizam.

Za razliku od dijeta, uz odgovarajuće namirnice za ljetnji detoks, vrlo lako i brzo možete očistiti svoj organizam od svih štetnosti koje su se zalijepile za vas. Kako bi sam detoks prošao kako treba, u svemu tome vam mogu pomoći i odgovarajući aparati za kuhinju, koji svakako olakšavaju svaki vid pripremanja hrane.

U nastavku teksta saznajte koje su to najbolje namirnice za ljetnji detoks, kao i kada i kako ih je najbolje unositi u organizam, kako bi se za kratak vremenski period ubrzao metabolizam i pročistilo cijelo tijelo. Morate misliti na svoje zdravlje, a pravilno funkcionisanje metabolizma je jako važno da budete zdravi i u dobroj formi.

Limun – glavna namirnica detoksa

Mnoge dijete podrazumijevaju korišćenje limuna. Ova voćka, kiselkastog ukusa, prepuna je vitamina i antioksidanasa, koji štite jetru. Na taj način ovi sastojci omogućavaju oslobađanje nagomilanih toksina koji su loši po ljudski organizam. Uz jutarnju čašu tople vode sa sokom limuna, utičete na čišćenje organizma, pa ne čudi što je limun namirnica no.1 kada je ljetnji detoks u pitanju.

Jabuke za čist digestivni trakt

Jabuke se mogu jesti tokom cijele godine i to se često i savjetuje. Jabuke su odlične za metabolizam, pa kada se upustite u ljetnji detoks, idealno bi bilo jesti bar dvije jabuke dnevno. One su pune vlakana, pektina i vrlo lako čiste digestivni trakt od neizbježnih toksina. Velika prednost jabuka je što se mogu jesti sirove, ali i u kolačima, piti ili u kompotu.

Cvekla – vitaminska bomba

Cvekla je veoma zdravo povrće, pa ne čudi što zauzima posebno mjesto u ljetnjem detoksu. Može se dodati mnogim jelima, ali se može jesti i sirova. Cvekla je bogata betainima i pektinom, koji štite jetru i poboljšavaju krvnu sliku. Takođe, ona utiče i na sistem organa za varenje, zbog čeg vrlo dobro djeluje i na sam metabolizam, jer ga ubrzava, čisteći cijeli organizam.

Brokula – jedna od najzdravijih namirnica

Nutricionisti navode brokulu kao jednu od najzdravijih namirnica. Prilikom varenja, brokula oslobađa materije koje su ključne za detoksikaciju lošeg estrogena koji se akumulira u tijelu. Tokom detoksikacije se savjetuje da se jede jedna šolja brokule dnevno u bilo kom obliku. Ukoliko ne volite brokulu, dodajte je nekim jelima koja volite ili je miksajte u smutije, jer je jedna od najkorisnijh namirnica generalno, pogotovo kada je ljetnji detoks u pitanju.

Borovnice za blokiranje metaboličkih poremećaja

Ove sitne, malene bobice sadrže tri ključna antioksidansa  – resveratrol, antocianidin i elagičnu kiselinu. Borovnice su odlične za blokiranje metaboličkih poremećaja koji vode u rak. Idealno je jesti ih kao užinu, između doručka i ručka i to svježe. Ali, mogu se konzumirati i u nekom kolaču ili napitku.

Avokado – najvažniji čistač organizma

Mnogi ne jedu avokad, jer je na našem tržištu poprilično skup i rijetko se nalazi. Međutim, tokom ljetnje detoksikacije, savjetuje se da se barem jedan dan uvede avokado. Može se dodati u neku osvježavajuću salatu i na taj način unijeti u organizam. Veoma je bogat antioksidansima, i jedan je od najvažnijih čistača organizma.

Brusnice za zdravo uklanjanje toksina i bakterija

Brusnice su odličan lijek za liječenje urinarnih infekcija, pa ne čudi što su dio liste najboljih namirnica za detoks. Brusnice u službi zdravlja pospješuju lučenje mokraće, a osim bakterija, one uklanjaju i toksine, tjerajući ih van ljudskog organizma. Idealno je konzumirati ih svježe, u napicima ili u vidu ledenog čaja tokom toplih ljetnjih dana.

Grejpfrut – obavezan dodatak citrusnim napicima

Kao i limun, i grejpfrut čisti digestivni sistem. Odličan je za sprječavanje nastanka kamena u bubregu. Takođe, grejpfrut ima nizak nivo šećera i malo kalorija, pa pored toga što je odličan za detoksikaciju, on je dobar i za brojne dijete. Zbog njegovog specifičnog ukusa, najbolje je praviti citrusne napitke od grejpfruta i na taj način ga ubacivati u organizam.

Kada odlučite da krenete sa ljetnjom detoksikacijom, nema potrebe da kupujete magične preparate, već je dovoljno da odaberete prirodnenamirnice koje su poznate i čuvene po svojim detoks svojstvima, kako biste na zdrav način, lako i brzo očistili svoj organizam i tijelo od nepotrebnih sastojaka i štetnih toksina.

Dragan Antić

magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh