logo
bios

Odlični hobiji za vježbanje memorije

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sri, avg 14th, 2019

Hobiji su neprocjenjiv dio vašeg dana, nedjelje, mjeseca, a njihov značaj je mnogo dublji od pukog ispunjavanja vremena i odmora od posla. Praksa je pokazala, a nauka više puta utvrdila da pojedini hobiji imaju uticaj na način na koji ljudi razmišljaju, povezuju i zaključuju stvari, što dalje implicira da redovno bavljenje nekim hobijima čini ljude pametnijim, elokventnijim i manje zaboravnim.

Za početak, trebalo bi da shvatite značaj hobija kao aktivnosti koja će vas relaksirati, odmoriti vaše misli i pružiti vam osjećaj zadovoljstva, a onda slijedi izbor aktivnosti koje će vam višestruko koristiti. U nastavku teksta navodimo pet hobija koji će vam, pored relaksacije i zabave, pružiti i bolje pamćenje, brže razmišljanje i lakše rezonovanje mnogih stvari.

#1 Izrada maketa, mozaika i drugih dekorativnih predmeta

Ako želite ozbiljno da uposlite svoj um i ruke, ali na zabavan i kreativan način, onda je pravljenje unikatnih maketa idealan hobi za vas. Makete su odličan način da ukrasite svoj dom, poslovni prostor ili bilo koju drugu prostoriju, a zadovoljstvo je još veće kada ovakvu dekoraciju izradite sami. Kreativni centri pružaju sjajne mogućnosti za učenje ovakvih tehnika, pa ne propustite priliku da se oprobate baš u pravljenju maketa.

Odlična alternativa je i pravljenje mozaika i drugih dekorativnih podloga, slika i figura, koje će angažovati vašu kreativnost i inspiraciju, a kao rezultat pružiti sjajne proizvode koje možete smjestiti u kuću ili dvorište.

#2 Sviranje muzičkih instrumenata

Sviranje muzičkih instrumenata je idealan hobi za sve one koji uživaju u muzici, i imaju bar malo dara, osjećaja i sluha za istu. Sviranje i pjevanje razvija ljudsku kreativnost, motoriku, jezik, sposobnost čitanja nota, pa čak i analitičke i matematičke vještine, što dovoljno govori u prilog ovom hobiju.

Bez obzira na to imate li iskustva u sviranju ili ste potpuno novi u svijetu muzike, uvijek možete izabrati omiljeni muzički instrument i naučiti osnove koje će biti dovoljne za korisno ispunjeno vrijeme u sviranju.

Preporučljivo je da uzmete časove kod školovanih muzičara, jer je savladavanje osnovnih tehnika tako najlakše i najbrže, mada oni najuporniji mogu i sami da savladaju osnove sviranja klavira, gitare ili nekog drugog instrumenta pomoću interneta i priručnika.

A ukoliko smatrate da niste dovoljno talentovani za sviranje, onda bar što više slušajte muziku, jer je i to odličan hobi koji opšuta. Pronađite na internetu vaše omiljene izvođače i pjesme i opustite se uz najljepše melodije.

#3 Čitanje knjiga, naučnih članaka i magazina

Dokazano je da čitanje redukuje stres, a opšte je poznato i to da ovakav hobi razvija inteligenciju, spektar znanja i kritičke stavove čije je prisustvo odlika kreativnih, otvorenih i inteligentnih ljudi.

Da bi čitanje postalo vaš hobi koji primjenjujete barem nekoliko puta sedmično, nije neophodno da se zatrpate raznim knjigama po svaku cijenu – dovoljno je da pronađete štivo čije vas teme najviše interesuju, bilo da su to romani, priručnici, enciklopedije ili magazini.

Sve što pročitate u toku dana ostaviće pozitivan efekat na vaše znanje, razmišljanje i pamćenje, a na vama je da u ogromnoj ponudi pronađete relevantan, kvalitetan i bogat sadržaj koji zaista vrijedi vašeg vremena i razmišljanja.

#4 Učenje stranih jezika

Za učenje stranih jezika nikada nije kasno, a njihovo poznavanje je ujedno i jedna od najkorisnijih vještina, bez obzira na to čime se bavite i kog ste uzrasta. Gotovo svaki grad nudi mogućnost učenja jezika u specijalizovanim školama, ali ako niste ljubitelj ovakvog tipa učenja i redovitog pohađanja nastave, uvijek se možete odlučiti na online lekcije.

Vrlo zabavni vidovi učenja su i slušanje muzike na stranom jeziku, gledanje filmova, čitanje knjiga i časopisa, pa nema sumnje da učenje novog jezika može da bude relaksirajuće, zanimljivo i vrlo korisno.

#5 Sport kao pokretač uma

Neko bi možda pitao u kakvoj je vezi sport sa onim što se događa u našim mislima, ali ne zaboravite na čuvenu izreku koja kaže – u zdravom tijelu, zdrav duh. Neki od glavnih benefita bavljenja sportom su pospješivanje mentalnog stanja, odlična kondicija i zdravlje.

Ako bolje razmislite, shvatićete da je sve navedeno baza normalnog, srećnog i produktivnog funkcionisanja u životu.

Osim toga, neke sportske discipline zahtjevaju strateške poteze i matematičku računicu, pa nema sumnje da sport sjajno utiče na inteligenciju i pamćenje. Sportom se možete baviti rekreativno ili profesionalno, ali najvažnije je da fizička aktivnost bude prisutna u vašem životu kao navika, hobi i rutina koja vas ispunjava i relaksira.

Izbor hobija i vrste inteligencije

Vjerovatno se pitate kako učenje jezika utiče na inteligenciju, ili kakve veze odbojka može da ima sa načinom razmišljanja ili snalaženja? Odogovor leži u tome da inteligencija nije tako opšta kategorija kako je često shvatamo, već postoji više vrsta inteligencije koje je “granaju”.

Osnovne vrste inteligencije su verbalno-lingvistička, vizuelno-prostorna, logičko-matematička, sportska i muzička inteligencija. Vjerovatno ćete sebe prepoznati u nekoj od navedenih, a kao zaključak se nameće da osobu nije tako lako okarakterisati kao inteligentnu ili manje inteligentnu.

Naime, to što neko ne vlada brojevima i matematičkim formulama, vjerovatno znači da se mnogo bolje snalazi u notama, muzici i taktovima, ili u pisanju, čitanju i recitovanju. Dakle, svako od nas posjeduje određen tip inteligencije ili više njih, pa u skladu sa sklonostima i interesovanjima treba birati i sam hobi.

Gore navedeni hobiji pružaju relaksaciju i zadovoljstvo. Ukoliko ih redovno primjenjujete, vjerovatno ćete primjetiti da se osjećate mlađe, sposobnije i produktivnije u svemu čime se bavite tokom dana. Zdrav hobi ima brojne efekte koji se osjete na svim poljima u životima ljudi, pa ne zanemarujte njihovu važnost i što prije pronađite svoj idealan hobi – ukoliko to već niste učinili!

Dragan Antić

magazinplus.eu

 

 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh