Nadzorni odbor KSBiH: Odluka Upravnog odbora nije u skladu s aktima Saveza

Nadzorni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine odlučio je na sjednici u Sarajevu da odluka Upravnog odbora KSBiH vezana za učešće ženskih košarkaških klubova Čelik i Play Off u prvom dijelu prvenstva BiH nije u skladu s aktima Saveza, odnosno s pravilnikom o takmičenju, izjavio je Feni generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović.

Upravni odbor KSBiH donio je odluku prije početka košarkaškog prvenstva BiH, odnosno Lige 12, da najbolji bh. klubovi, prvak Čelik i viceprvak Play Off, koji nastupaju u Međunarodnoj ženskoj regionalnog košarkaškoj ligi (MŽRKL), moraju igrati domaće prvenstvo od prve faze.

Odluka je donesena prekasno, zbog čega navedeni klubovi nisu imali vremena da ekipe pripreme za odigravanje dva takmičenja u isto vrijeme. Dok se Play Off pomirio s odlukom UO-a, Čelik je odlučio bojkotovati domaće takmičenje i sudbinu kluba prepustiti u ruke Nadzornog odbora.Srećom za Zeničanke, članovi Nadzornog odbora su zaključiti da odluka UO nije u skladu s pravilnikom o takmičenju. Tačnije, prema aktima KSBiH, takva odluka je morala biti donesena godinu prije početka takmičenja.

– Nadzorni odbor je prenio Upravnom odboru da odluku mora uskladiti sa aktima KSBiH. Sada je na UO da odluči koje korake će poduzeti. Pitanje je još kompleksno. Čelik najvjerovatnije neće igrati ni sljedeću utakmicu domaćeg prvenstva, a šta će po tom pitanju učiniti UO ja sada ne znam, niti mogu govoriti u njihovo ime, rekao je Mahmutović.

Ženski košarkaški klub Čelik nije se pojavio na utakmici prvog kola Lige 12 B iH u kojoj je trebao odmjeriti snage s Brčankom, a u meču drugog kola treba odmjeriti snage s Play Off-om.Čelnici aktuelnog prvaka BiH donijeli su odluku da neće nastupati u prvoj fazi domaćeg prvenstva – Ligi 12, zbog zakašnjele odluke Upravnog odbora KSBiH da bh. klubovi koji nastupaju u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj košarkaškoj ligi (MŽRKL) od starta moraju igrati domaće prvenstvo, što nije bio slučaj u prethodnim sezonama.

Također navode da klubovi iz BiH koji igraju mušku ABA ligu (u ovom slučaju Igokea) nisu dužni igrati domaće prvenstvo od prve faze i od KS BiH zahtijevaju jednak tretman.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close