Širenje NATO-a je rješenje za region

Američki ekspert za Balkan, za “Avaz”

EDWARD JOSEPH: Širenje NATO-a je rješenje za region

Utjecaj Rusije na Srbiju samo nosi probleme i komplicira situaciju na Balkanu, upozorava za “Dnevni avaz” Edward P. Joseph, profesor na uglednom američkom Univerzitetu “Johns Hopkins”, analitičar i vrsni poznavalac geopolitičkih prilika na Balkanu.

On je za naš listi precizno secirao stanje na Balkanu iz američkog ugla, govorio je o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, najavljenom referendumu u RS, ruskim interesima, ali i o političkim potezima Srbije.

Nezdrav odnos

Govoreći o nedavnim protestima u Crnoj Gori koje je organizirala tvrdolinijaška, prosrpska partija DF zbog mogućeg ulaska ove zemlje u NATO, Joseph ističe kako se možda ne može tvrditi da Srbija i Rusija imaju direktan utjecaj, ali da su interesi očigledni.

– Upravo su ovi protesti pokazali da je potrebno da Crna Gora pod hitno i što prije uđe u NATO. Time bi se odgovorilo i na pitanje želi li ona na zapad ili prema Rusiji. Otvorenost tog pitanja pravi problem i zbog toga ga treba što prije zatvoriti – naveo je Joseph, ističući da bi taj korak mogao biti rješenje za cijeli region.

Kada su u pitanju srbijansko-ruski odnosi i posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Kremlju, ovaj geopolitički ekspert navodi da je svaki potez koji se napravi na odnosima Beograd – Moskva nepreporučljiv.

– Svaki korak između te dvije zemlje nije zdrav. Utjecaj Rusije na Srbiju samo nosi probleme i komplicira situaciju na Balkanu. Ništa dobro od tih odnosa ne može doći, pogotovo kada je u pitanju kupovina oružja – ističe Joseph.

On smatra da naoružavanje Srbije sa sobom nosi određenu poruku, ne samo zemljama Balkana nego i cijelom Zapadu.

– Svakako da to naoružavanje nosi određenu poruku koju šalje Moskva. Problem je što sudbina Srbije nije definirana i to je vrlo važno za Rusiju. Zna se koliko je Srbija imala negativan utjecaj na raspad Jugoslavije, prije svega u BiH. I, nažalost, njena sudbina još nije riješena. Vučić jeste dao odlučan stav što se tiče ulaska u EU, ali problem je sukob u vezi s Ukrajinom koji je otvorio nove opasnosti u pogledu ruskog utjecaja ne samo u Srbiji nego i u RS – kaže Joseph.

Na pitanje da prokomentira nedavni članak u uglednom američkom časopisu „Foreign Affairs“ u kojem se navodi mogućnost novog rata na Balkanu zbog referenduma u RS, Joseph odgovara da je rat nemoguć.

Jeftin potez

– Da budem potpuno jasan – taj referendum može donijeti samo zlo, za RS, za BiH i cijeli region. Referendum je sasvim nepotreban i nelegalan. To je očigledan jeftini potez Dodika koji bi mogao napraviti mnoge probleme, jer je opasan. Zna se da je rat u BiH počeo nakon jednog referenduma. Referendum u BiH nikada nije samo vezan uz jedno pitanje, on u BiH uvijek ima veću važnost – zaključio je Joseph.

Šta je s “aprilskim paketom”?

Komentirajući činjenicu da će uskoro biti 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Joseph navodi da je očigledno vrijeme za njegovu promjenu.

– Očigledno je da je Dejtonski sporazum, prije svega Ustav, vrlo problematičan. Upravo je on uzrok mnogih problema u BiH, kao i većine kriza. To se konačno mora priznati. Nije istina da je nemoguće promijeniti Ustav. Prije devet godina imali ste “aprilski paket”, koji je vodio ka promjeni Ustava. To je dokaz da se može mijenjati. Potrebno je priznati problem i početi ga rješavati – ističe on.

Autor: K. KEŠMER – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close