Načelnica Općine Visoko Amra Babić povodom održanih protesta i okupljanja građana

Uvažavajući težinu socijalno-ekonomskog aspekta vremena u kojem živimo, okolnosti nezavršenih i neuspjelih procesa privatizacije velikih privrednih giganata, nezaposlenost i nemogućnost za normalno privređivanje velikog broja građana općine, posebno mladih ljudi, pojavu korupcije, mita i nepotizma u državnoj administraciji i posebno u javnom sektoru, neuvezan staž i radnike bez zdravstvenog osiguranja, kao i ostale probleme sa kojima se u svakodnevnom životu susrećemo, smatram potpuno opravdanim iskazivanje građanskog nezadovoljstva i težnju za promjenama stanja u kojem se kao društvo nalazimo.

Građanima je jasno da živimo u složenom sistemu punom ograničenja i nelogičnosti, te da izlaz tražimo još od završetka ratnih sukoba i agresije na BiH, odnosno od 1996.godine.

Veliki i složen administativni aparat, podijeljene nadležnosti, neefikasno upravljanje javnim sredstvima i javnom imovinom, kriminal u javnom sektoru i privatizaciji, nelegalno bogaćenje, ratno profiterstvo – zaustavili su investicije i onemogućili razvoj i napredovanje.

Lično sam u okviru nadležnosti, a zajedno sa Općinskim vijećem, pokrenula aktivnosti u tom pravcu i očekujem političku podršku i konsenzus kako bismo što brže došli do rezultata. Nesporna je činjenica da je u Visokom bilo i ima kriminala, posebno u ovim segmentima, te apelujem na nadležne institucije da predmete izvade iz ladica i konačno prosesuiraju i sankcionišu odgovorne. Svi koji su na bilo koji način odgovorni nemaju i neće imati moju podršku i za nas ne smije biti zaštićenih i nedodirljivih u ovim procesima.

Stoga, istinski kao građanin ove zemlje i neko ko dijeli sudbinu svog naroda shvatam potrebu da se napokon kaže DOSTA.

Nažalost, ono što se dešavalo posljednjih dana širom FBiH, te i u Visokom, očito je izmaklo kontroli i samih organizatora, te prešlo u nasilje nad imovinom i prijetnju sigurnosti i životima ljudi.

Moramo biti iskreni i priznati da smo imali nerede, ciljano usmjerene na urušavanje institucija, simbola vlasti i države BiH, uništavanje zajedničke imovine, ugrožavanje javnog reda i mira, te bezbjednosti građana.

Sigurna sam da većina građana ne podržava ovakve pojave i da je svjesna da potpirivanje i dalja eskalacija nemira neće donijeti ništa dobro ni narodu ni zajednici.

Stoga građane pozivam da svoje nezadovoljstvo precizno izraze i upute prema institucijama koje su uzrok takvog stanja sa zahtjevom za hitno djelovanja, a da učine sve kako bi zaštitili javnu imovinu i živote ljudi od napada instruiranih, nedobronamjernih pojedinaca i grupa čiji je cilj da ostvare svoje sitne lične i političke interese.

Pozivam građane da ukoliko imaju određeno nezadovoljstvo radom općinske administracije, Općinskog vijeća ili Načelnice, organizovanim djelovanjem putem ovlaštenih predstavnika isto definišu i dijalogom pokušamo riješiti probleme, ukoliko su u nadležnosti rješavanja općinskog nivoa vlasti.

Apelujem na medije da svojim izvještavanjem djeluju na umirivanje situacije i otvaranjem dijaloga između fokusnih grupa i predstavnika svih nadležnih nivoa vlasti djelujemo u pravcu rješavanja problema .

Amra Babić, načelnica Općine Visoko

visoko.gov.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close