Načelnica Amra Babić primila priznanje “Najevropljanka BiH 2014”

U organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je obilježen 9. maj, Dan Evrope.

Tom prilikom održana je Svečana akademija “Vrijeme je za Evropu i regionalnu suradnju”, na kojoj su bila uručena ovogodišnja priznanja Evropskog pokreta u BiH istaknutim pojedincima i kolektivima iz naše zemlje, ali i zemalja šireg okruženja.

Načelnici općine Visoko Amri Babić pripalo je priznanje “Najevropljanka BiH 2014”, a Martinu Ragužu “Najevropljanin”, dok je banjalučki NES radio za promicanje evropskih vrijednosti nagrađen kao “Evropski radio BiH” za 2014. godinu.

Predsjednici Republike Slovenije Borut Pahor i Republike Turske Abdullah Gul dobitnici su “Ordena Evropskog pokreta u BiH”. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dobitnici su priznanja “Ključ mira i stabilnosti regiona”.

Priznanje “Ključ srca građana BiH” dobila je evropska parlamentarka Tanja Fajon, dok su “Diplomatsku medalju Evropskog pokreta u BiH” ponijeli ambasadori Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, Češke Republike Tomas Szunyog i Francuske Roland Gilles.

Priznanje “Najbolji medijski regionalni servis 2014”, dodijeljeno je novinskoj agenciji Anadolu Agency. Internacionalni Univerzitet Sarajevo proglašen je Evropskim univerzitetom 2014. godine.

Amra

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana Evrope da građani BiH imaju pravo na sigurnost i stabilnost kao i građani zemalja članica EU.

“BiH treba evropeizirati. No, ona ima i mnogo dobrih vrijednosti, stoga i Evropu treba pobosančiti”, ocijenio je Incko, a njegovoj ocjeni pridružila se i nagrađena načelnica općine Visoko Amra Babić.

Evropski pokret u BiH, osim priznanja za brojne ličnosti i kolektive iz BiH, dodijelio je i plakete za pojedince i organizacije iz regiona.

Svečanoj akademiji su prisustvovali Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, Visoki predstavnik Valentin Incko, predstavnici institucija BiH, RS i Federacije BiH kao i predstavnici lokalnih zajednica, privrednika i medija.
Glavna poruka obilježavanja Dana Europe je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close