Muhamed Budimlić, član SDP-a BiH i bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a: 780.000 KM za krečenje?

Besplatan put u SAD, na sajam policijske opreme • Svaki član komisije dobijao stimulacije na platu

Uz nepoštivanje rezultata javnog konkursa, Muhamed Budimlić, član SDP-a BiH i bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a je, tokom mandata, formirao i tendersku komisiju MUP-a koja je imala i svoj pečat. Tako su radovi obnove prostorija Policijske stanice Vogošća plaćeni nevjerovatnih 780.000 maraka, oni bolje upućeni tvrde za krečenje i neke sitne radove, koji nisu mogli koštati više od 200.000 KM.

Kako smo saznali u MUP-u KS-a, novi ministar Nermin Pećanac oduzeo je pečat članovima komisije i stavio ga u kasu.

U tendersku komisiju Budimlić je, a što pripadnici federalnog MUP-a ovih dana i istražuju, imenovao: Amelu Mešić kao predsjednicu, te članove Ilhana Šabića, Emira Jesenkovića, Ifu Smječanin, Amera Latića, Vjekoslava Miletića, Dragana Radivojšu i Bernadina Fazlića.

Svi tenderi za koje je Budimlić imao interesa prolazili su bez problema, a za uzvrat su članovi tenderske komisije obilato nagrađivani stimulacijama na platu. Dobar dio njih išao je i na sajam policijske opreme u SAD, sve im je naravno bilo plaćeno, iako niko iz komisije nije član Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Bivši je ministar, kada su konkursi u pitanju, a zbog čega je između ostalog uposleno i nekoliko tužilaca, sa liste najuspješnijih kandidata uzimao one ispod desetog mjesta. Iako se pravdao nacionalnom zastupljenošću, pokazalo se kako je i tu preskakao baš one koji bi je zadovoljili.

Samo je predsjednica spomenute komisije Amela Mešić za vrijeme mandata nagrađena šest puta. Svi članovi komisije dobili su priznanja i novac u okviru čuvene Policijade koju je organizovao Budimlić, a na kojoj, podsjetimo, nije dobio nagradu niti jedan pripadnik Druge policijske uprave Novo Sarajevo.

Istragom FUP-a obuhvaćeno je i upošljavanje Emira Jesenkovića kao Budimlićevog savjetnika. Teniski trener i član tenderske komisije zahvaljujući tome što je bivši ministar bio član uprave Atletskog kluba Sarajevo, dobijao je mjesecima i termine na teniskim terenima ispod cijene.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close