Izvoz maline povećan za 320 posto

Bosna i Hercegovina bilježi odličan izvozni trend za svježu malinu, čiji je izvoz u odnosu na predhodnu godinu uvećan za 320 posto, istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

VTKBiH i USAID/Sida FARMA projekt organizirali su promociju rezultata o izvozu svježe maline iz BiH u protekle tri godine, kojoj su prisustvovali proizvođači i predstavnici nadležnih institucija i međunarodnih projekata koji podržavaju razvoj ovog sektora.

– Prethodnih godina BiH se pojavila kao značajni izvoznik ovog proizvoda, ali u dobrom dijelu u smrznutom obliku, dok u zadnje dvije, tri godine bilježimo značajan rast izvoza svježe maline, izjavio je direktor Sektora gospodarstva VTKBiH Zdravko Marinković.

Po njegovim riječima, od 2009. godine, kada praktično nije bilo izvoza ovog proizvoda u svježem obliku, napravljen je značajan pomak, pa je u 2012. izvezeno oko 122 tone svježe maline u vrijednosti oko 740 tisuća maraka, a izvozi se uglavnom u EU.

– Ovi podaci sami po sebi nisu impozantni imajući u vidu da se ne radi o velikim količinama, niti vrijednostima, ali jesu ako se usporede prethodne godine kada smo u ovom obliku malinu vrlo malo izvozili, dodao je Marinković.

Ova vrsta proizvodnje, kako je naglasio, donosi relativno brzi povrat uloženih sredstava i daje mogućnost zapošljavanja ruralnog stanovništva u BiH.

Pomoćnik federalnog ministra za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju Pejo Janjić izjavio je da se radi o takvoj proizvodnji gdje se s vrlo malim posjedima, što je karakteristika naše poljoprivrede, može biti konkurentan u svjetskim okvirima.

– Što se tiče Ministarstva i generalno razina vlasti koje sudjeluju u kreiranju poljoprivredne politike, može se napraviti puno. Može se pomoći podizanje novih nasada kroz kapitalna ulaganja, odnosno potporu kapitalnim ulaganjima. Trenutno smo pred donošenjem novog programa ruralnog razvoja u kojem je jedan važan segment podizanje konkurentnosti, a to se najviše postiže kroz pomoć u investicijama, izjavio je Janjić.

Po njegovim riječima, postoji i drugi dio aktivnosti kojima se može podržati ova proizvodnju, a to je da se da potpora za proizvodnju po hektaru.

– Zapravo, EU traži od nas traži da do 2017. godine uvedemo sustav potpora po hektaru, tako da će svaka proizvodnja, pa i proizvodnja malina, biti obuhvaćena i imat će jednake potpore po hektaru kao i sve druge proizvodnje, dodao je Janjić.

Bitno.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close