Muhamed Ali dobio krunu kralja boksa

Legendarni boksač Muhamed Ali dobio je krunu nakon što je proglašen kraljem boksa .Trostrukom svjetskom šampionu Aliju (70) krunu je predao sadašnji kralj superteške kategorije u WBC verziji Vitalij Kličko u Cancunu u Meksiku, prenio je The Sun.

Ali je među prvima počeo prakticirati posebnu tehniku boksanja koja se opisuje kao “stil leptira koji brzo leti oko protivnika, a potom ubada kao osa”. Zlatnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu kada mu je bilo 18 godina, nakon čega stječe naslov prvaka u profesionalnom boksu.

U tom je razdoblju još uvijek imao svoje ime po rođenju Cassius Clay, koje odlučuje promijeniti u Muhamed Ali neposredno nakon osvajanja nove titule, kada je javno prihvatio islam te se pridružio sekti pod nazivom Malcolm X. Ova sekta je zapravo predstavljala simbol borbe crnačkog stanovništva protiv ropstva, zbog čega je odbio ići u Vijetnam i tada dolazi u sukobe s Vladom SAD-a.

Zbog toga biva kažnjen i zabranjeno mu je boksati tri godine, no nakon isteka zabrane ponovo je krenuo u borbu za naslov prvaka protiv Joea Fraziera, kada je izgubio, ali mu se zato odužio svladavši ga u revanšu.

Među Alijevim najspektakularnijim borbama je meč protiv Georgea Foremana 1974. Godine 1984. Muhamed Ali je obolio od Parkinsonove bolesti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close