Moguća odgoda lokalnih izbora ako bude dogovora

Šef Misije OSCE-a u BiH, za “Avaz”

MOORE: Moguća odgoda lokalnih izbora ako bude dogovora

Džonatan Mur (Jonathan Moore), šef Misije OSCE-a BiH, u intervjuu za “Dnevni avaz” govori o izvještaju o radu Tužilaštva BiH koji za potrebe Misije OSCE-a u BiH priprema Džoana Korner (Joanna), sutkinja Kraljevskog suda Engleske i Velsa i bivša viša tužiteljica Haškog tribunala.

Ratni zločini

Ambasador Mur ističe i potrebu saradnje i pozicije i opozicije u BiH na provedbi reformskih procesa te komentira moguću odgodu lokalnih izbora u našoj zemlji planiranih za narednu godinu.

Nedavno ste najavili da sutkinja Korner za potrebe OSCE-a pravi izvještaj o radu Tužilaštva BiH. Bilo je i nekih problema u vezi sa saradnjom u tom pogledu s Državnim tužilaštvom. Kada se može očekivati da izvještaj bude gotov?

– Zajedno s našim partnerima u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, posebno s glavnim tužiocem Seržom Bramercom (Srge Brammertz), tražili smo informacije o radu i Suda i Tužilaštva BiH u vezi s procesuiranjem ratnih zločina. Bramerc je imenovao Džoanu Korner kao istaknutu sutkinju da uradi ovaj izvještaj i analizu, jer ima mnogo iskustva. Za sada ne mogu reći kada će biti izvještaj gotov, ali mogu reći da sutkinja Korner radi neutralno, bez političkog utjecaja ili utjecaja nekoga sa strane.

Kako ocjenjujete stanje u BiH, naročito u kontekstu nepostojanja parlamentarne većine u FBiH, zbog čega su zaustavljeni reformski procesi?

– Obavezno je da sve stranke u BiH u poziciji ili u opoziciji rade na reformama. Stranke na federalnom, državnom ili na nivou RS u obavezi su odlučiti ko će biti u koaliciji, a ko neće. Niko drugi ne može utjecati na to. Važno je da predsjednici svih stranaka nađu zajednički jezik, pozicija s opozicijom, opozicija s pozicijom. Ko će na kraju krajeva biti s kim u koaliciji, nije bitno. Najvažnija je efikasnost vlasti na svim nivoima, a to je moguće ostvariti samo uz podršku opozicionih stranaka.

Lokalni izbori

U posljednje vrijeme spominje se mogućnost odgode lokalnih izbora u BiH planiranih za 2016. godinu, a zbog praktičnih razloga, jer se opet bliži izborna godina, a vlasti još nisu ni formirane u cijelost. Kako to komentirate?

– Postoji mogućnost, ovisi o zakonu. Važno bi bilo i tu naći kompromis i opet govorim o tom zajedničkom jeziku između svih stranaka, parlamenta itd… Jer, lokalni izbori posebno su važni za građane. U tom smislu, kada mnogo ljudi, nažalost, u BiH još misli da na državnom i entitetskom nivou nemaju prave predstavnike, za njih su možda i važniji lokalni izbori, ko će biti načelnik, ko će biti u skupštinama općina. Ali, ako postoji sporazum i kompromis među političarima da odgode izbore, pa dobro, zašto da ne.

Uloga civilnog društva

Vaš komentar na odjeke samita u Beču? 

– Bio sam u Beču, posebno je bilo interesantno da čujemo i stavove od pripadnica civilnog društva BiH. Bila je jedna gospođa iz Gračanice i jedna iz Zenice. One su lijepo i jasno govorile, objasnile su svoje stavove svim prisutnima, uključujući Igora Crnatka, Aleksandra Vučića, Edija Ramu… Dokazale su da civilno društvo igra veliku ulogu, što je posebno dobro. Što se tiče projekata, nisam ja uključen u to šta je tražila BiH, šta je dobila. To je pitanje za BiH i Delegaciju EU.

Autor: A. NUHANOVIĆ – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close