MMF poručio: Uvjet za isplatu nove tranše BiH je usvajanje državnog i entitetskih budžeta

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) očekuju da će narednih dana postići dogovor s vlastima Federacije BiH o spornom pitanju vojnih penzionera te da će naredna tranša kredita našoj zemlji u sklopu standby aranžmana biti isplaćena do kraja godine, potvrdio je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan.

Istakao je da je uvjet za isplatu nove tranše od blizu 120 miliona KM i usvajanje državnog i entitetskih budžeta.

Misija je, kaže, postigla razumijevanje u pogledu budžeta za 2013. godinu te strukturalnih refomi radi jačanja javnih finansija, očuvanja finansijske stabilnosti i unapređivanja poslovnog okruženja.

“Očekujemo da ćemo preostala pitanja riješiti narednih dana, što bi otvorilo mogućnost da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje prvi pregled po standby aranžmanu prije kraja godine”, kazao je Atoyan.

Ako ovaj proces potraje duže od onoga što je predviđeno, onda će, naglašava, Odbor razmatrati pregled tek u novoj godini.

Komentirajući je li za MMF prihvatljiv prijedlog Federalne vlade da sporni penzionisani vojnici budu uvršteni u prava po novom zakonu koji treba biti usvojen do januara kazao je da je isključivo pravo Vlade, a konačno i Parlamenta, da utvrdi ko je kvalificiran za finansijsku podršku.

“Zbog toga se mi, u principu, ne protivimo dodjeljivanju određenih prava ovoj grupi. No, to treba učiniti samo u kontekstu novog sveobuhvatnog zakona o penzionisanju pod povoljnijim uvjetima koji će osigurati da sistem bude fiskalno održiv i društveno pravičan”, kaže Atoyan.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close