Svaka deseta osoba u BiH ima lažnu diplomu

Skandalozni slučaj Petra Jurčića, aktuelnog predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koji je s lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, obavljao i dužnost generalnog direktora “Hypo Alpe-Adria banke” sa sjedištem u Mostaru, samo je jedan u nizu primjera da su rukovodeći kadrovi u našoj državi duboko upleteni u ovaj vid korupcije.

Davorin Lesko, glavni prosvjetni inspektor u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kaže da su lažne diplome preplavile BiH, zbog čega je, prema njegovom mišljenju, neophodna sistemska inspekcija diploma u saradnji s tužilaštvima i SIPA-om. To češljanje diploma, napominje, pokrenulo bi pravu lavinu slučajeva sličnih Jurčićevom.

– Sigurno je da bi ta lavina sa sobom povukla i visokopozicionirane kadrove. Dok nam takvi vode državu, ta akcija neće se dogoditi, a ni naše društvo nije zrelo za ovaj vid borbe s korupcijom – kaže Lesko.

Prema informacijama srbijanskih medija, u toj državi svaka deseta osoba ima lažnu diplomu. Lesko ističe da je slična situacija i kod nas. Lažne diplome, kaže Lesko, posebno su uzele maha u RS.

– I FBiH nimalo ne zaostaje. Kod nas u kantonu postoji veliki broj opravdanih prijava tog vida korupcije. Nedavno smo imali dva slučaja lažnih diploma s Mostarskog sveučilišta – dodao je Lesko.
(avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close