Mladi umjetnik iz Visokog Anel Lepić dobitnik je stpendije Fondacije Karim Zaimović

Anel Lepić, student na Akademiji likovnih umjetnosti, dobitnik je stpendije u iznosu od 2.000 KM Fondacije Karim Zaimović. Stipendiju mu je uručio Senad Pećanin, nekadašnji glavni urednik magazina Dani.

(Piše: T. S. – klix.ba)

Novinar i književnik Karim Zaimović bio je jedna od posljednjih žrtava opsade Sarajeva. Poginuo je u augustu 1995. godine u 25. godini. Fondaciju Karim Zaimović su 1996. godine osnovali članovi njegove porodice, Nezavisni magazin Dani, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva i izdavačka kuća SAF iz Celja.

Cilj Fondacije je stipendiranje studenata koji imaju izrazit talenat iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva i do sada je dodijeljeno 28 stipendija.

“Karim Zaimović je bio predvodnik mlade generacije novinara koja je mnogo obećavala. Zbog svoje aristokratske ljepote duha, intelektualne širne koja je nadmašivala njegove godine i svestranosti on je bio poznat, ne samo u BiH, nego i u cijeloj regiji. Tokom rata bio je jedan od osnivača i urednika magazina Dani te urednik i voditelj Radija Zid”, kazao je Pećanin.

Svake godine za stipendiju koju dodjeljuje Fondacija, koja opstaje zahvaljujući angažovanosti i doniranju, prije svega Karimove porodice, a zatim profesora Zdravka Grebe, Senada Pećanina i Ozrena Kebe, prijavi se mnogo izvanrednih kandidata.

“Ponosni smo zbog toga što nam se prijave veoma dobri kandidati i s jedne strane nam nije teško izabrati dobitnika, ali s druge i jeste, jer svi oni su izvanredni studenti sa mnogo potencijala”, naveo je Pećanin, istanuvši da je prva dobitnica stipendije bila tada anonimna studentica, a danas širom svijeta poznata rediteljica – Jasmila Žbanić.

Ove godine dobitnik je mladi umjetnik iz Visokog Anel Lepić.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam dobio stipendiju koju su prije mene dobijala brojna značajna imena iz BiH. Ovo nije samo materijalni, već i moralni stimulans, s obzirom na to da je umjetnost u našoj zemlji u drugom planu i nadam se da ću uspjeti opravdati to što sam upravo ja izabran”, kazao je Lepić.

Karim Zaimović je autorske tekstove počeo objavljivati već u 14. godini na trećem programu Radija Sarajevo, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je posthumno u četiri izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Upravo na osnovu kompilacija priča iz knjige “Tajna džema od malina” sredinom februara će biti premijerno izvedena predstava koja nosi isti naziv, a koju režira Selma Spahić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close