Ured za veterinarstvo BiH: Bliže izvozu proizdvoda animalnog porijekla u EU

U okviru implementacije projekta “Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH”, koji Kancelarija za veterinarstvo BiH i USAID/Sida Farma projekt implementiraju u suradnji s Češkom Razvojnom agencijom, za osoblje iz četiri bh. laboratorije u protekla tri mjeseca organizirano je niz obuka u Državnom veterinarskom institutu u Pragu (Češka Republika).

Projekt je pokrenut u listopadu ove godine, a provodi se u cilju poboljšanja implementacije “Nacionalnog programa praćenja rezidua u skladu s EU standardima” kako bi bh. proizvođačima bio omogućen izvoz proizvoda animalnog porijekla u zemlje EU.

Za uspješno provođenje programa potrebno je unaprijediti kapacitete institucija za inspekcijski nadzor i laboratorije, u pogledu tehničke osposobljenosti, akreditiranja i validacije pojedinih metoda, što je bila tema obuka u Češkoj. Određene uvjete moraju ispuniti i proizvođači i prerađivači.

Dosadašnje aktivnosti Kancelarije za veterinarstvo BiH rezultirale su odobrenjem “Programa praćenja rezidua za med, mlijeko, perad i jaja” od Opće direkcije za zdravlje i potrošače (DO SANCO).

“U okviru aktivnosti iz projekta, za veljače naredne godine predviđena je posjeta čeških stručnjaka bh. laboratorijima kako bi se, kroz dodatnu obuku, usvojila primjena određenih metoda u bh. laboratorijima”, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close