Mirza Zubić, nogometni sudija: Igrači u nižim bh. ligama nisu naviknuti na visoke standarde suđenja

SUDIJA ZUBIĆ O NAPADU NA KOLEGU OPARDIJU

Igrači u nižim bh. ligama nisu naviknuti na visoke standarde suđenja, zbog toga su ponekad nasilni

Grupa nogometaša iz kluba Rudar iz Han-Bile brutalno je pretukla nogometnog sudiju Munevera Opardiju, nakon što je dosudio jedanaestarec za nogometaše domaće Busovače, u utakmici lige Srednjobosanskog kantona koja se igrala tokom vikenda, piše Patria.

Sudac Opardija zadobio je teške tjelesne povrde, nakon čega mu je ukazana liječnička pomoć.

Mirza Zubić, jedan od nogometnih sudija iz Druge lige Federacije BiH, koji je također prije nekoliko godina brutalno pretučen nakon utakmice u Zavidovićima između domaće Krivaje i Pobjede iz Tešnja rekao je za NAP da mu je žao kolege Opardije, ali da ga uopće ne čudi nasilničko ponašanje igrača, koje se dogodilo u Busovači. Napadi na sportske sudije u nižim ligama su česta pojava u BiH.

– Igrači kao i publika iz nižih liga u Bosni i Hercegovini jednostavno nisu naviknuti na visoke standarde suđenja. Zbog toga na terenima često imamo incidente ukoliko sudija igraču dodijeli crveni karton, ili na bilo koji drugi način pokaže da je sudija taj koji određuje pravila igre – kaže Zubić.

Bosna i Hercegovina je od prije nekoliko godina potpisnica UEFA-ine konvencije, prema kojoj nogometne sudije iz BiH sude po najvišim međunarodnim standardima. Sudije iz BiH su jedni od najboljih u regionu. Ali, kako domaći sportski zakoni nisu usklađeni sa međunarodnim propisima, visoki standardi na terenima bh. sudijima u nižim ligama često stvaraju probleme. Ne samo da su izloženi pritiscima sa tribina, i sa terena, sudije su često pod pritiskom uprava sportskih klubova. Vlasnicima lokalnih klubova još uvijek je teško objasniti da njihov tim može izgubiti i na domaćem terenu.

– Kazne za nasilničko ponašanje na sportskim terenima u BiH su preblage. To se mora promijeniti – kaže Zubić, dodajući da nasilje na sportskim terenima često nije pretjerano interesantno ni policiji ni tužilaštvima pa izgrednici često prođu nekažnjeno. Već sljedeću utakmicu mogu se vratiti na teren. Slučajevi doživotne suspenzije sa sportskih terena su vrlo rijetki, ili ih nema nikako. Iako je takva praksa u svijetu vrlo rasprostranjena.

Momci koji igraju u nižim nogmetnim ligama u BiH često nemaju ni novca da plate kazne, jer najčešće nemaju naknadu za to što su članovi lokalnih klubova. Igrači koji su pretukli Zubića uopće nisu imali bankovnu karticu, a nisu imali ni stalno zaposlenje, pa jednostvno nije bilo načina da Zubić naplati odštetu od njih.Također, zbog nedostatka igrača, njegovi nasilnici su već sljedeću utakmicu vraćeni na teren, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close