Ministarstvo poljoprivrede FBiH dovelo u zabludu poreske obveznike

Iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH danas je saopćeno da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH dovelo u zabludu sve poreske obveznike u Federaciji BiH usvajanjem Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji.

-U spomenutom pravilniku Ministarstvo je propisalo obavezu da svi obveznici koji žele ostvariti novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, kao jedan od uslova za ostvarenje istog, moraju priložiti i potvrde UIO o ispravnosti otkupnog bloka. Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH je korisnike dovelo u situaciju da nijedan neće moći ostvariti pravo na novčani poticaj – navodi se u saopćenju UIOBiH.

Navedena odredba, kojom se Upravi za indirektno oporezivanje BiH nameće obaveza izdavanja “potvrde o ispravnosti otkupnog bloka“, u suprotnosti je, navodi se u saopćenju, sa svim zakonima koji regulišu rad UIO (Zakona o sistemu indirektnog oporezivanje BiH, Zakona o Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u BiH).

Pored obavljanja poslova u skladu sa zakonskom legislativom iz oblasti indirektnih poreza, UIO obavlja i druge poslove koji su joj povjereni, a to mogu biti samo oni poslovi koji se daju u nadležnost Upravi isključivo zakonima donesenim na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno od strane Parlamentarne skupštine BiH, stoji u saopćenju.

-Iz naprijed navedenih zakonskih propisa nesporno proizilazi da se entitetskim i kantonalnim propisima ne može regulisati rad i postupanje UIO, što u konkretnom znači da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH nije imalo zakonske ovlasti da navedenim Pravilnikom propisuje nadležnost UIO za izdavanje potvrde o ispravnosti otkupnog bloka. Pored nemogućnosti ostvarivanja prava na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, sve obveznike izložilo je i dodatnim troškovima koje iziskuje vođenje upravnog postupka pokrenutog kod UIO – navodi se.

Ističe se da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, još uvijek nije dostavilo UIO ranije tražene podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalo ovo ministarstvo, te informacije o osobama koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poljoprivredni poticaji u prethodnim godinama.

Podsjećaju da je ove podatke UIO tražila u okviru akcije “Meso“ i iste su dostavila sva resorna ministarstva osim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH. Nametanje obaveze Upravi usvajanjem gore spomenutog propisa koji nema zakonsko uporište, kako se navodi u saopćenju, nije ništa drugo već odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH na javne prozivke za nedostavljanje traženih podataka neophodnih za okončanje akcije “Meso“.

-Nažalost, sve je urađeno samo na štetu poreskih obveznika koji su sada izloženi nepotrebnim troškovima, a ne mogu ostvariti pravo na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji. Zato je Uprava za indirektno oporezivanje BiH proslijedila hitan dopis Vladi Federacije BiH da se pokrenu neophodne aktivnosti na otklanjanju nedostataka iz Izmjena i dopuna Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji – saopćeno je iz UIOBiH.

Fean

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close