Umrla Jovanka Broz

Udovica bivšeg predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je danas u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini, usljed zastoja u radu srčanog mišića, potvrdio je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar. Ona je primljena u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Jovanka Budisavljević Broz bila je udovica jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Bili su u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine. Kao neposredan svjedok cijele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je uvijek predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka se međutim držala u ekstremnoj povučenosti i rijetko je davala intervjue. Mnogi su mislili da je njen povučen život posljedica velikih problema kroz koje je prošla od smrti supruga kada je cijela njena imovina nacionalizovana i kada je stavljena u kućni pritvor. Izviješteno je da živi u skromnim uslovima, a tek je 6. jula 2009. godina poslije gotovo 30 godina dobila lična dokumenta – ličnu kartu i pasoš koji su joj uručili ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić. Tada se Jovanka Broz zahvalila ministrima unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike i uz smijeh napomenula da je veoma sretna jer sada može da putuje.

Jovanka Budisavljević je rođena 7. decembra 1924. u selu Pećanima, u Lici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Tokom Drugog svjetskog rata bila je ranjena u nogu i razboljela se od tifusa. U 21. godini je dobila dva Ordena za hrabrost, a također je i nosilac Partizanske spomenice 1941. Josipa Broza Tita je upoznala prilikom njemačkog desanta na Drvar 1944. godine.

B92

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close