Ministar Ćurić potpisao ugovor o finansiranju sa Terapijskom zajednicom „Izvor“

Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu politku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona potpisao je danas ugovor sa Krešimirom Ljubasom, tajnikom Terapijske zajednice „Izvor“ u Plehanima, Općina Derventa o sufinansiranju boravka i liječenja narkomanskih ovisnika s područja našeg Kantona. Ovo je četvrta po redu terapijska zajednica sa kojom je Ministarstvo potpisalo ugovor. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i djelatnici Zavoda za borbu protiv bolesti  ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa direktorom Jasminom Softićem, putem kojeg se narkomanski ovisnici i upućuju na liječenje u terapijske zajednice.

U razgovoru sa predstavnicima „Izvora“, terapijske zajednice koju finansira nevladina organizacija „Kruh Svetog Ante“ ministar Ćurić istakao je da je putem ovog Ministarstva i Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK, u zadnje četiri godine, finansiran boravak preko 30 štićenika koji su u terapijskim zajednicama boravili od jedne do dvije godine, a trenutno u njima boravi 17 ovisnika sa područja našeg Kantona. Inače, Ministarstvo finansira sa 300 KM mjesečno boravak jednog štićenika na liječenju, pa se trenutno za 17 štićenika mjesečno izdvaja 5.100 KM.

Davor Majstorović, koordinator za rad u terapijskoj zajednici „Izvor“ zahvalio je Vladi Kantona i ministru Ćuriću na podršci u njihovom radu, istakavši da je finansiranje stalni problem ove zajednice. Stoga nastoje i sami priskrbiti sredstva za rad angažovanjem štićenika na berbi voća i povrća, košenju trave i brojnim drugim sezonskim poslovima. Inače, u „Izvoru“ su se liječila dva štićenika s područja našeg Kantona, a zbog savremenih svjetskih metoda koje se primjenjuju u njihovom liječenju i odvikavanju, uspjeh je vidan i rezultati ne izostaju.

Jasmin Softić, direktor Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Kantona kazao je da ova ustanova ima kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice te da zajednički koordiniraju aktivnosti na upućivanju narkomanskih ovisnika u terapijske zajednice. On je također istakao da se trenutno putem Zavoda liječi 202 pacijenta s područja Kantona, a više stotina je i dalje u kontaktu sa djelatnicima Zavoda.

Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close