Oruč: Ako rudarima prestanete ovjeravati knjižice, imaćete štrajk!

Danas je u Zenici održan sastanak premijera Kantona i ministrice zdravstva sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja, zatim direktorima rudnika Zenica, Kakanj i Breza i predstavnicima sindikata oba sektora. Razgovaralo se o dugovanjima javnih preduzeća, u ovom slučaju rudnika, po osnovu doprinosa.

Inicijativa za ovaj razgovor, kako u uvodu reče, prim. dr Senka Baloorda, kantonalna ministrica zdravstva, potekla je sa nedavnog sastanka sa sindikatima zdravstvenih radnika koji su zbog višegodišnjeg zaostajanja u platama najavili štrajk upozorenja za 12. decembar.

Ovo je sistem spojenih posuda, rekao je danas Senaid Begić, direktor Fonda zravstvenog osiguranja, čiji je deficit u ovom trenutku, izmedju ostalog i zbog neplaćanja doprinosa, ukupno 19 miliona maraka, dok je akumulirani dug javnih preduzeća prema Fondu zdravstvenog osiguranja čak 69 miliona maraka.

Današnjem sastanku, iako su bili pozvani, direktori rudnika rudnika nisu prisustvovali ali jesu izvršni direktori koji za izjave nisu imali ovlaštenja. Zato je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, pozvao svoje kolege iz zdravstva da se, poput njih, odreknu tužbi po kolektivnim ugovorima.

Mi smo na taj način, kaže Oruč, uštedjeli Rudniku 40 miliona. No, ako nam neko prekine ovjeravanje zdravstvenih knjižica – imaćete štrajk. Zdravstvene knjižice, odgovorio je direktor Fonda, ovjeravaju se i ovjeravaće se, ali ovdje smo zbog mogućih rješenja ovog problema jer na ovaj način možemo ostati bez ičega.

Mi ne želimo konfrontaciju sa svojim kolegama rudarima, rekao je ovom prilikom dr. Haris Husremović, predsjednik KO Sindikata ljekara, ali moramo se upoznati sa stvarnim stanjem jer je i u zdravstvu sve manje osnovnih uslova za rad.

Kako razriješiti gordijev čvor – teško je znati, jer je situacija suviše složena, a bez Federacije i Elektroprivrede svakako nema rješenja.
/J.D./ – rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close