Ministar Bošnjak razgovarao o zaštiti izvorišta na području Nemile

Mještani mjesnih zajednica Bistrica, Starina, Topčić Polje i Bistričak, na području zeničke općine, dostavili su Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK peticiju mještana, organiziranu zbog sječe šume, na ovom području što se negativno odražava na snabdijevanje stanovništva pitkom vodom. Opasnost prijeti i za dva nova izvorišta koja se planiraju koristiti za poboljšanje snabdjevenosti vodom za piće.

Tim povodom, ministar Bojan Bošnjak je razgovarao, u ponedjeljak, u sjedištu ZDK, sa predstavnicima ove četiri mjesne zajednice, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave za šume i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove- šumarska inspekcija.

U cilju brzog i efikasnog učinka na terenu, u smislu zaštite izvorišta, u vezi sa legalnim sječama od strane JP ŠPD, zaključeno je da mjesne zajednice dostave Šumsko-privrednom društvu podatke o postojećim izvorištima, kako bi se uzeli u obzir kod donošenja godišnjih planova gospodarenja. U cijelom procesu, podršku će pružiti Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Intervenirat će se i u Općini Zenica da se pokrenu aktivnosti na uspostavljanju zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće, u skladu sa Pravilnikom o načinu utvrđivanja uslova za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva („Službene novine FBIH“, broj: 88/12).

U vezi sa bespravnim sječama zaključeno je da svi moraju dati svoj doprinos u smislu sankcionisanja bespravnih sječa, tješnjom saradnjom sa čuvarskom službom, policijskim upravama na terenu i sa Kantonalnom upravom za inspekcije, saopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close