Britanski referendum o napuštanju EU mogao bi imati posljedice po cijeli kontinent

STRASBOURG – U intervjuu za britansku satelitsku TV mrežu Sky News, generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland, upozorio je, da u slučaju da se Britanci izjasne da napuste Evropsku uniju, ali da ostanu na slobodnom tržištu Evropskog ekonomskog područja (EEA), to neće osloboditi Britaniju pravila EU, ali bi moglo imati upravo suprotan efekt.

Objasnio je da je njegova rodna Norveška odlučila da se ne pridruži EU, ali se pridružila slobodnom tržištu putem EEA, što ju je ostavilo u poziciji da prihvati hiljade direktiva EU bez ikakvih mogućnosti da ih prilagodi sebi.

– Postoje dvije alternative: ili ste punopravni član kluba, ili niste i nemate nikakvog uticaja – dodao je.

Po Jaglandovom mišljenju, britanski referendum o napuštanju EU mogao bi izazvati rađanje novih nacionalizama širom Evrope i mogao bi imati negativne posljedice po cijeli kontinent.

On je također zatražio od Velike Britanije da zadrži vjeru u Evropski sud za ljudska prava.

– Bio bi veoma negativan signal da Velika Britanija napusti Sud, jer bi i mnoge druge zemlje mogle slijediti njen primjer i to bi naškodilo ljudskim pravima običnih ljudi na mnogim mjestima u Evropi – izjavio je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland za Sky News.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close