Milorad Dodik: Vratite RS-u ovlaštenja i RS ne izlazi iz BiH

“Vratite RS-u ovlaštenja i RS ne izlazi iz BiH. Ne budete li vraćali ovlaštenja, jačat će naše ubjeđenje da moramo ići dalje” – ustvrdio je on nakon razgovara u Banjoj Luci s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Bocanom Harčenkom.

Dodik je naveo da se ne može praviti paralela u situaciji na Kosovu i Krimu, jer je, kaže, Kosovo nelegitimno proglasilo nezavisnost, prekršilo povelju UN-a i Rezoluciju 1244, koja je garantirala teritorijalni integritet Srbije, a na Kosovu nije bilo ni referenduma, već je to bila odluka jedne „grupe ljudi koja se proglasila skupšinom, ali nije pokrivala sve predstavnike sa čitavog Kosova“.

” Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredjeljenje, jer želim da to pravo afirmišem za sve ljude i narode, pa naravno i ovdje za Bošnjake, koji su 1991.godine željeli da afirmišu pravo na samoopredjeljenje u uslovima odvajanja od Jugoslavije.

Upravo koristeći to pravo predstavili su se kao predstavnici čitave BiH, doveli do jednog stereotipa da se formira BiH, koja ima unutrašnje protivrječnosti i došlo je rata, a zatim do Dejtonskog sporazuma, koji je precizirao strukturu BiH, jer je kao samo takva novokonstruisana mogla da preživi i da se kreće dalje” – ustvrdio je on.

BiH unitarnog karaktera s većim ovlaštenjima Sarajeva, dodao je, nikada neće postojati.

On je ponovo naveo da su međunarodni predstavnici u BiH, radi političkih ciljeva i dodvoravanja Bošnjacima, mijenjali, umjesto da poštuju Dejtonski sporazum, te da je Paddy Ashdown zbog toga trebalo da odgovara i bio bi „danas u zatvoru, a ne u Sarajevu, jer je napravio nemoguću BiH“, za koju je rekao da je iluzija i hibridna zemlja.

Stoga, naveo je, RS ostaje pri Dejtonskom sporazumu i nije spremna da ga krši, ali želi da joj se vrate ovlaštenja koja su prenijeta na nivo BiH.

Tvrdi da će ta prenijeta ovlaštenja na državni nivo „jednog dana strušiti“, te da ih u tome neće spriječiti ni arogancija međunarodnog faktora.

Dodik je ponovio da je stav RS-a da je „narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a o pravu naroda na samoopredjeljenje“.

”Čestitam demokratski i fer provedenom referendumu naroda Krima i na njihovoj odluci o nezavisnosti koju su odbrali, kao i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i Krima, koji podrazumijeva otpočinjanje procedure uključivanja Krima u okvir Ruske Federacije” – naveo je Dodik na pres-konferenciji.

On tvrdi da je to primjer u kojem se poštuje povelja UN-a te da je pravo naroda na samoopredjeljnje nešto što je u suštini svih prava naroda.

”To treba rehabilitovati i podržati, jer ne ugrožava nikoga, a narodu koji to želi daje slobodu” – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Nakon sastanka je rečno i da se svaki dan kao stabilni, dobri i puni razumijevanja potvrđuju odnosi RS-a i Rusije.

Amabsador Ruske Federacije u BiH je također potvrdio stav svoje zemlje o legitmnosti referenduma na Krimu.

On je zahvalio Dodiku jer je i prije referenduma na Krimu dao izjavu o tom pitanju, koja je, kaže, objektivna i podudara se s ruskim ocjenama.

Za referendum na Krimu je ponovio da je potpuno legitiman s stanovišta međunarodnog prava, te da Rusija poštuje rezultat tog referenduma.

Amabasdor Harčenko je podsjetio i na slijed događaja koji su po njihovom mišljenju doveli do referenduma na Krimu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close