‘Obrana i zaštita’ najbolji film na festivalu u Ženevi

Film “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića osvojio je nagradu za najbolji igrani film na 12. izdanju Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima u Ženevi, koju fondacija Barbour dodjeljuje najboljem filmu u kategoriji igranog filma i ljudskih prava.

Žiri je svoju odluku objasnio time da su “jednostavnost i finese tog suptilnog filmskog uratka izuzetno potresne, te da za svaku pojedinu žrtvu rata, svakodnevica znači vječnu i neprestanu potragu i borbu za život i preživljavanje”.

U žiriju su bili Peter Scarlet, nekadašnji kreativni direktor međunarodnih filmskih festivala u San Franciscu i Tribeci, donedavni izvršni direktor Abu Dhabi Film Festivala, advokat, član i sekretar fondacije Barbour Philippe Cottier te redateljica, scenaristica i producentica Andrea Štaka.

Film “Obrana i zaštita” priča je o životu u podijeljenom poslijeratnom Mostaru i “svijetu u kojem koegzistiraju paranoja, komedija i drama”. Dosad je osvojio dvadesetak nagrada na festivalima u regiji i šire, uključivši sedam Zlatnih Arena na Festivalu igranog filma u Puli 2013., nagradu Bauer za nabolji film u regiji Motovun Film Festivala, Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu. Bobo Jelčić osvojio je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi te na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Dvanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima u Ženevi posjetilo je više od 25 hiljada posjetitelja, a bilo je posvećeno političkim disidentima i mladim blogerima, građanima koji se bune protiv ograničavajućih režima, mirotvorcima kao i svima onima koji svoje živote predaju u svrhu unapređenja ljudskih prava.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close