Uzeli 20.000 KM za zaposlenje: Podignuta optužnica protiv Osmanovića i Torića

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Midhata Osmanovića, rođenog 29.03.1961. godine u Tuzli, nastanjenog u Srebreniku i Velida Torića, rođenog 01.07.1954. godine u Odžaku, nastanjenog u Srebreniku.

U optužnici se navodi da su, Osmanović, kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno kao službena osoba u institucijama Federacije BiH, te Torić, kao v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, u međusobnom dogovoru, zloupotrebom položaja ili ovlasti i nezakonitim posredovanjem ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Oni se terete da su organiziranim i zajedničkim djelovanjem, od jedne osobe uposlene na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000 KM, kako bi riješili radni status i zaposlenje navedene osobe.

Osmanović je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA-e, nakon što je u hotelu Tuzla, 25.12.2013. godine, uzeo od oštećene osobe kovertu s 20.000 KM, te naredio optuženom Torić da sačini rješenje o zaposlenju ove osobe.

Optuženi Osmanović je nakon toga u brzoj akciji policije po nalogu Tužiteljstva BiH, na mjestu događaja lišen slobode a novac oduzet.

Tužiteljstvo BiH provelo je temeljitu istragu, nakon koje je podignuta optužnica, kojom se Osmanović i Torić, terete da su počinili kaznena djela protuzakonitog posredovanja i zloupotrebe službenog položaja.

Kaznena djela počinjena u ovom predmetu predstavljaju primjer zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i korupcije, koja je otkrivena i spriječena odlučnom akcijom Tužiteljstva BiH i SIPA-e, a o čemu je upoznata i javnost Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH poručuje svim građanima naše zemlje, da nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kako bi se zaštitili građani Bosne i Hercegovine, koji su žrtve ovih krivičnih djela.

– Pozivamo građane da prijavljuju korupciju, u zajedničkoj suradnji možemo ostvariti značajne rezultate, te jasno poručujemo da imamo kapacitete za otkrivanje i procesuiranje počinitelja ovih kaznenih djela, kao i da u ovoj borbi za vladavinu prava, neće biti nedodirljivih – ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close