Milioni će ostati bez posla u 2013.

Evropska komisija saopćila je u petak da će 2013. godina biće još jedna teška i duga godina bez ekonomskog rasta i sa novim rastom nezaposlenosti.

Bruto društveni proizvod (BDP) u ovoj godini trebao bi potonuti za dodatnih 0,3 posto, nakon prošlogodišnjeg usporavanja od 0,6 posto.

Kao godina rasta, od 1,4 posto, spominje se tek 2014.

Prema riječima Ollija Rehna, komesara za finansije, to znači da će i u 2013. godini  milioni ljudi ostati bez posla, tako da će stopa nezaposlenosti preći rekordnih 12 posto.

Sve oči sada su uprte u Francusku, drugu po veličini ekonomiju eurozone, koja umjesto očekivanog smanjenja javnog deficita, ove godine očekuje njegov porast na 3,7 posto.

Skok deficita u Španiji

Tu je i Španija, gdje je deficit u 2012. skočio na nevjerovatnih 10,2 posto, u odnosu na dopušteni deficit u eurozoni od tri posto.

“Što se tiče Španije, čini se da su poduzete strukturalne fiskalne mjere, ali i da je došlo do neočekivanog pada ekonomskog rasta. Idućih sedmica i mjeseci ćemo to provjeriti i onda ćemo u dogledno vrijeme razmotriti eventualno produžavanje roka datog Španiji za smanjenje deficita”, kazao je Rehn, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ekonomske prognoze, između ostalog, služe Europskoj komisiji kao podloga za odluke o pokretanju postupka zbog pretjeranog budžetskog deficita.

U okviru toga postupka Komisija pregovara s pojedinim članicama i utvrđuje do kada moraju svesti svoj budžetski manjak unutar dopuštenih tri posto BDP-a.

Od izbijanja krize u EU-u je dogovoreno niz mjera za jačanje budžetske discipline i sada Komisija ima instrumente za kažnjavanje onih zemalja koje ne sarađuju.

Trenutno je postupak zbog prekomjernog deficita pokrenut protiv 20 od 27 zemalja članica.

Rehn nije ovaj put htio govoriti o kaznama, dodajući da će o tome biti riječi kada Komisija objavi svoje proljetne prognoze.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close