Mi štitimo svoje interese, a Hrvatska i Srbija nas moraju poštivati

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, danas je održao lekciju svim bh. zvaničnicima kako se brane interesi BiH, svih njenih dijelova i građana.

Naime, na konferenciji za medije na kojoj je govorio o blokadi izvoza bh. mlijeka u EU Šarović je jasno podcrtao da BiH poštuje interese Hrvatske kao i svih drugih susjednih zemalja te da razumije da njihovi zvaničnici štite interese svojih zemalja. No, zatražio je da i susjedne zemlje poštuju BiH i njene interese.

Šarović je danas naveo kako je jasno da je Hrvatska blokirala izvoz iz BiH tražeći određene ustupke. Također, Šarović je pojasnio da je jedna zemlja članica EU zatražila blokadu izvoza krompira iz BiH u EU, ali su to druge zemlje članice EU odbile. Iako Hrvatska u ovom slučaju nije imenovana, najvjerovatnije se radi upravo o ovoj zemlji.

Hrvatska insistira da BiH pristupi adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da u tom procesu BiH Hrvatskoj omogući uvoz u našu zemlju po preferencijalnom režimu.

“Tokom 2014. iz Hrvatske je u BiH, sasvim slobodno i bez ikakvih barijera, uvezeno blizu 15 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda. Iz BiH u Hrvatsku nije izvezen nijedan kilogram i logično je da očekujemo da se naš zahtjev uvaži. Korektno je da i mi dođemo na tržište Hrvatske i EU”, navodi Šarović.

Šarović ističe da hrvatski premijer Milanović ima pravo da štiti Hrvatske interese i to mu niko ne spori.

“Prema SSP-u pregovore vrše dvije strane, BiH i Evropska komisija uvažavajući obostrane interese. Mi o tome ne pregovaramo s Hrvatskom. Obje strane formiraju svoje timove i iznose svoje pregovaračke pozicije. Pa zar nije logično da ova zemlja ima svoje interese, svoju pregovoračku poziciju i da to iznese partneru koji se zove Evropska komisija. Pa šta bi bilo dobro, da oni stave sve barijere, a mi sve stavimo na nulu i kažemo im da izvole na tržište BiH. Pa u SSP-u smo rekli da do ulaska u EU ova zemlja, zbog unutrašnje situacije, treba zaštititi 15 ključnih proizvoda, među kojima su mlijeko i meso. Sasvim je logično da mi vodimo računa o svom interesu. Što bismo mi vodili računa o interesu Hrvatske. Oni vode računa o svom, a mi o svom”, rekao je Šarović.

Prema Šarovićevom mišljenju, pitanje adaptacije SSP-a je suštinski važno pitanje za odbranu ekonomskih interesa BiH.

“Da smo tako postupali prije sedam ili osam godina kroz CEFTU bismo zaštitili jedan broj svojih proizvoda. Mi smo tada dali nulu i u trgovini sa Srbijom i sa Hrvatskom i sa svim drugim zemljama. A Srbija i Hrvatska su zaštitile sve svoje najvažnije proizvode. I njima nije bio problem da završe adaptaciju jer su to unijeli u EU. Mi smo pregovarajući prije nekoliko godina i neizražavajući svoj stav sve dali na nulu i sada bismo trebali biti zapljusnuti proizvodima, a s druge strane ne dozvoljavaju da ono što je bilo dio CEFTA-e mi prenesemo u adaptirani dio sporazuma. To je pitanje izvoza ribe, vina i šećera. Mi smo velike količine šećera izvozili u Hrvatsku, ali sada u adaptaciji SSP-a to ne dozvoljavaju”, rekao je Šarović.

On je iznio i podatak da Hrvatska u BiH izvozi robe u vrijednosti milijardu eura, dok je izvoz BiH u Hrvatsku blizu 500 miliona eura.

“Svaki naš susjed, uključujući i Srbiju i Hrvatsku, s uvažavanjem treba govoriti o BiH jer ovdje izvoze toliko robe. S uvažavanjem, svako. Nek prodaju toliko robe u Njemačkoj pa će vidjeti kako će proći”, navodi Šarović.

On je jasno poručio da pitanje adaptacije SSP-a neće doći na red sve dok ne bude riješen izvoz mlijeka iz BiH u EU.

“To smo jasno rekli komesaru Hahnu. Nemojte uopšte postavljati to pitanje. Pa zašto bismo mi sada pristali? Je li trebamo reći: Evo mi ćemo sada pristupiti adaptaciji kako ste vi rekli kako biste nam vi dozvolili da izvozimo mlijeko. Pa na šta bi to ličilo? Ne dolazi u obzir. Nastavit ćemo pregovore kada riješimo to pitanje”, zaključio je Šarović.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close