Video/Foto: “Alma Ras” otvorio vrata novog proizvodnog pogona u Visokom

Danas je svečanom ceremonijom i presjecanjem vrpce otvoren novi proizvodni pogon kompanije “Alma Ras” u Visokom. Vrpcu su presjekli direktorica Alme Ras, Almasa Memagić u društvu direktora proizvodnje Triumph Austria, Thomasa Oechsnera i direktorice i vlasnice Comprom Plus iz grupacije Calzedonia, Jasne Prapotnik. Radovi na ovom proizvodnom pogonu počeli su u junu 2014. godine. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3500 m² korisnog prostora: proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata. Investicija u opremu i uređenje ovog objekta do sada iznosi oko 2,5 miliona KM.

Na početku prisutnima su se obratili: Rasim Memagić, izvršni direktor kompanije “Alma Ras”, Kemal Hadžić, vođa projekta “Piramida Visoko”, načelnica Općine Visoko Amra Babić, Zihnija Hasović, menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj, Maja Kišić, v.d. direktora REZ Agencije i Omer Korjenić, v.d. direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Izgradnja novog pogona doprinosi radu privrede i pruža pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja. Trenutno je zaposleno 200 radnika, a vrši se obuka za dodatnih 40, s namjerom da do kraja godine ukupni broj bude 300 radnika. Objekat je izgrađen od najkvalitetnijih materijala, gdje se posebna pažnja usmjerila na optimalne uslove za rad ali i sigurnost na radu. Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen sa 220 savremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila. Godišnji kapacitet ovog pogona trenutno je 9 miliona komada, a do sada se u Alma Ras prozvodnom pogonu u Visokom, proizvelo više od 3 miliona komada gotovih proizvoda koji se izvoze u zemlje Evropske Unije, a zatim i u cijeli svijet pod markicom Made in Bosnia and Herzegovina.

Kompanija “ALMA-RAS” d.o.o. Olovo osnovana je na Dan Žena, 1998. godine. Izgrađena je na temelju porodične tradicije, bogatog dugogodišnjeg iskustva i jasne vizije razvoja kvalitetnog domaćeg brenda. Osnovna djelatnost kompanije jeste proizvodnja finog rublja i spavaćeg programa za sve generacije.
Alma Ras d.o.o. slovi za najpoznatiji brand i lider je u proizvodnji i prodaji finog rublja na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Svoju poziciju stvarala je isključivo zahvaljujući visokom stepenu kvalitete i prepoznatljivom imidžu tj. odabirom najboljih, visokovrijednih, prirodnih materijala kao i praćenjem svjetskih modnih trendova prilagođenim potrebama domaćeg kupca. Konstantna modernizacija proizvodnje i poslovanja omogućila je širenje i na inostrana tržišta.

U video prilozima koji slijede donosimo obraćanja: Rasima Memagića, izvršnog direktora kompanije “Alma Ras”, Džemala Memagića, načelnika Općine Olovo i osnivača kompanije “Alma Ras”, te načelnice Općine Visoko, Amre Babić.

DRUŠTVENO ODGOVORNA KOMPANIJA

Alma Ras slovi za društveno odgovornu kompaniju, što je dokazala i ovoga puta, pružajući doprinos lokalnoj zajednici. Izvršni direktor, Rasim Memagić uručio je ček u vrijednosti od 3.000 KM Ženskom rukometnom klubu Visoko, te za kraj poželio da ovaj pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja, bude poziv i drugima da pomažu ovakve i slične projekte, prije svega da pozovemo državne, federalne i druge institucije da partnerski učestvuju u ubrzanom razvoju ekonomije na zdravim osnovama, i podrže kompanije u cilju zapošljavanja i oporavka.

Džemal Memagić, načelnik Općine Olovo i osnivač kompanije “Alma Ras” za Magazin plus je prokomentirao visočku svečanost ali i aktuelna dešavanja u općini Olovo.

Načelnica Općine Visoko, Amra Babić kazala je kako se ovom investicijom vraća imidž Visokom koji je godinama uživalo.

“Visoko ponovo postaje grad tekstila. Drago mi je da zaslugu možemo pripisati i Općini Visoko koja je u saradnji sa GOLD projektom učestvovala u programu stručnog osposobljavanja za rad nezaposlenih lica za profil šivač, te tako podržala ovu proizvodnju investiciju”, kazala je Babić.

 

 

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close