Merkel u logoraškoj uniformi posvađala Poljsku i Njemačku

Naslovna stranica poljskog magazina “Uvažem Rze” na kojoj je njemačka kancelarka Angela Merkel obučena kao logoraš nacističkog kampa uz naslov “Kako su Nijemci sebe predstavili kao žrtve Drugog svjetskog rata” izazvala je spor između dvije zemlje.

Vodeći članak u najprodavanijem poljskom magazinu izazvan je visokobudžetnom mini-serijom o Drugom svjetskom ratu “Naše majke i očevi” koju je snimila i emitovala tokom prošlog mjeseca državna njemačka televizijska stanica “ZDF”.

Uprkos tvrdnjama autora serije koja je koštala 14 miliona evra da je ljudska drama stavljena ispred politike, izazvala je negodovanje u Poljskoj, jer su borci Pokreta otpora u toj zemlji prikazani kao antisemite.

U jednoj od scena jedan od partizana kaže “udavili smo Jevreje kao pacove” a u drugoj, nakon što su presreli konvoj zatvorenika ka Aušvicu, borci su dopustili da nastavi pošto su otkrili da su zatvorenici Jevreji.

Portparol organizacije veterana “Domovinska armija” Tadeuš Filipkovski rekao je da su bili ljudi nakon što su prvi put gledali seriju.

Prema njegovim riječima, veterani smatraju da je to zla kleveta i pokušaj opravdanja nacističkih zločina, stavljajući ih protiv toga da je navodni antisemitizam postojao u Poljskoj i prije rata. On je istakao da vlada ne bi smjela da ignoriše na reputaciju veterana.

Poljski ambasador u NJemačkoj Jerži Marganski rekao je da većina Poljaka smatra da je u seriji predstavljen veoma neopravdan i napadan imidž Poljske i pokreta otpora protiv njemačkih okupatora.

Poljski magazin “Uvažem že” tvrdi i da serija pokušava da podijeli odgovornost za antisemitizam na sve strane, dok oprašta zločine brojnih običnih Nijemaca i ujednačava njihove patnje sa onima kojima su bile izložene njihove žrtve.

U seriji je pogubljena NJemica, koja je pokušavala da spasi svog ljubavnika – Jevreja, koji je preživio.

NJemačka je do sada postupala diplomatski i odbijala je da se izvini zbog serije, navodeći da je namijenjena “početku nacionalne konverzacije” o temi koja je decenijama bila tabu.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close