Ovako ćete sa malo kalorija utažiti glad

1. Riba

Osim što je puna važnih hranjivih sastojaka, 85 grama ribe ima samo 100 kalorija. Najbolje je jesti kuhanu ribu, s malo maslinova ulja.

2. Juha

Povrtna ili neka druga juha ispunit će želudac i dati osjećaj sitosti bez da se opteretite kalorijama. Šoljica sadrži od 50 do 100 kalorija.

3. Kokice

Kokice pečene na maslinovom ulju idealan su obrok. Ali morate izbjegavati kokice za mikrovalnu pećnicu jer se iz ambalaže izdvajaju kancerogeni sastojci. Tri šoljice, bez maslaca, sadrže 95 kalorija.

4. Nemasna govedina

Domaće meso, stoke koja pase na otvorenim pašnjacima, sadrži i omega-3 masne kiseline. No, u svakom slučaju, proteini će vas zasititi, a 85 grama sadrži 160 kalorija.

5. Grožđe

Zna se da je grožđe odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, uključujući i flavonoide, kvercetin te resveratrol, koji štiti od dijabetesa, ultraljubičastih (UV) zraka, liječi bol uzrokovanu gihtom i reumatoidnim artritisom i štiti od astme. Resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Jedna šoljica sadrži od 50 do 100 kalorija, a to se može reći i za većinu drugog voća.

6. Jabuke

Unesete li od 50 do 100 kalorija jabuka, bit ćete zadovoljavajuće siti. Da, teško je prenatrpati se jabukama.

7. Zobena kaša

Jedite ovu kašu barem jednom sedmično. Izvrstan je izvor hranjivih tvari i štiti vitalne organe. Nemojte je upropastiti dodavanjem šećera ili čokolade. Radije stavite kašiku meda. Pola šoljice ima 150 kalorija.

8. Sve od cjelovitog zrna

Kod prirodnije hrane teško dolazi do pretrpavanja. Ako je konzumirate polako, sitost koju stvara sprečava neumjerenost.

9. Piletina bez kože

Pola šoljice ima 50 kalorija. Zasitna je, a ne deblja.

10. Sve povrće

Povrće treba jesti svaki dan. Šokantno je što ga neki ne jedu sedmicama. Jedna šoljica ima od pet do 80 kalorija.

Izvor: Net.hr.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close