Hoće li Sjeverna Koreja uvući svijet u nuklearni rat!?

Napetost na Korejskom poluostrvu i dalje ne popušta. Danas je režim u Pjongjangu svim stranim državljanima u Južnoj Koreji poručio da se sprema termonuklearni rat zbog čega bi trebali organizovati evakuaciju. U Seulu su najnoviju prijetnju dočekali s mrvicom opreza, ali i dalje prilično opušteno. Reuters javlja da grad funkcioniše sasvim uobičajeno i da nema nikakve panike.

Sjevernokorejski radnici nisu se pojavili na radnim mjestima u industrijskim pogonima zone Kaesong, zajedničkog projekta Pjongjanga i Seula, za koji se smatra da je pravi pokazatelj koliko je situacija doista eskalirala. Od otvaranja zone bilo je nekoliko napetih razdoblja u odnosima dviju Koreja, no radnici su uvijek dolazili na posao. Sve do sada. Dolazak na radna mjesta zabranio im je režim Kim Jong-una.

Pjongjang je krajem prošle sedmice upozorio i strane diplomate da im ne bi bilo naodmet evakuisati osoblje jer da im nakon 10. aprila više neće moći garantovati njihovu sigurnost. Zbog spominjanja tog datuma mnogi analitičari očekuju da bi Pjongjang upravo sutra mogao povući nekakav potez. Kakav, nije jasno.

Iako Amerikanci službeno tvrde da zasad nema naznaka da se sjevernokorejska vojska zaista priprema za neku opsežniju akciju, neimenovani funkcioner u Pentagonu za CNN kaže da bi doslovno svakog trenutka moglo doći do testiranja nekog od balističkih projektila srednjeg dometa. Slične informacije cure i iz južnokorejskih vojnih izvora.

Juče je ruski predsjednik Vladimir Putin mogućnost nuklearnog sukoba na Korejskom poluostrvu uporedio s kataklizmom u Černobilu, rekavši kako bi nesreća ukrajinske nuklearke bila “dječja igra” u odnosu na nuklearni rat.

Danas je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorio da bi i zbog najmanje provokacije ili pogrešne procjene situacija mogla u potpunosti izmaknuti kontroli.

‘Stanje je vrlo opasno’, rekao je Ban, prenosi Reuters.

U međuvremenu, generani sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen trebao bi u četvrtak doputovati u Seul, no u tom vojnom savezu insistiraju da je putovanje isplanirao još prije nekoliko mjeseci, prenosi Dnevnik.hr. Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je poziv na suzdržanost svih strana.

Japanci su u samom centru Tokija i na još nekim lokacijama u državi razmjestili protivraketne baterije tipa Patriot, koje bi ih trebale zaštititi od eventualnih Kimovih raketa.

Sjeverna je Koreja s pravom verbalnom kanonadom usmjerenom protiv SAD-a i Južne Koreje krenula početkom mjeseca, nakon što im je Savjet bezbjednosti UN jednoglasno uvelo nove sankcije zbog trećeg nuklearnog testiranja izvedenog u februaru.

EU: Mala mogućnost za izbijanje rata

Zvaničnik Evropske unije (EU) koji je želio ostati anoniman, kazao je kako EU smatra da je mala mogućnost za izbijanje rata na Korejskom poluostrvu.

“Situacija je zategnuta i postoji potencijal za pogoršanje. Ali mi smatramo da su male mogućnosti za oružane sukobe. Mislimo da situacija još nije zategnuta do te mjere”, rekao je on.

Zvaničnik je kazao kako iz dosadašnjih observacija EU može zaključiti da se Sjeverna Koreja ne sprema na rat, te da evropske zemlje poput Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Rumunije i slično, ne planiraju evakuaciju svojih zvaničnika iz Sjeverne Koreje.

EU planira uvesti nove sankcije za Sjevernu Koreju zbog razvoja nuklearnog programa i raketne tehnologije u toj zemlji.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close