Mensur Mušija u Doboju kod Kaknja stvara “bosanski Hoffenheim”

U Doboju kod Kaknja u toku su veliki radovi na izgradnji stadiona na kojem će svoje domaće utakmice igrati novopečeni premijerligaš FK Mladost.

(Jasenko Korjenić – Fokus.ba)

Zbog nedostatka adekvatnih uslova koje zahtjeva NSBiH za učešće u BH Telecom Premijer ligi, klub je domaće utakmice igrao na neutralnom terenu u Zenici, na Kamberović polju.

Mensur Mušija, uspješni biznismen na čelu Mladosti, gaji veliku ljubav prema sportu, a pogotovo prema fudbalu. Zato se kakanjski “Sugar Daddy” i odlučio investirati u ovaj klub.

“Sudbina mi je dodijelila da stalno nešto gradim. Dok sam bio u upravi gradskog rivala FK Rudar Kakanj gradio sam i tamo tribinu, pa evo sada u Doboju kod Kaknja gradim stadion. Kroz život sam svašta nešto gradio. Gradiš kuću, pa godinama gradiš vlastitu firmu, valjda to tako u životu čovjek dobije misiju da nešto gradi”, kaže Mensur Mušija za Fokus.ba.

“Nama u BiH, što se tiče nogometa, najviše nedostaje infrastrukture, mi smo tu najsiromašniji. Nemamo dobrih terena, nemamo dobrih pomoćnih terena, nemamo uslova da nam djeca postanu vrhunski igrači, jer pored talenta vrlo je važno da imaju gdje da bruse taj talenat”, dodaje Mušija.

Svjestan je da danas u svijetu nogometa vlada veliki profesionalizam i da jednostavno nema mjesta improvizacijama. A, veliko gradilište koje je ekipa portala Fokus.ba posjetila u društvu Mušije, dokaz je da tu nema improvizacije.

 Mensur Mušija u Doboju kod Kaknja stvara bosanski Hoffenheim
Foto: J. Korjenić

“Dinamika radova je zadovoljavajuća, možda smo mi bili preambiciozni, pa smo mislili da to može biti brže. Da bi smo dobili licencu za premijerligaške utakmice, osim grubih radova, moramo raditi i na puno sitnih detalja”, kaže Mušija.

Ipak, predsjednik Mladosti svakodnevno prati radove i uvjeren je da će u 13. kolu na novom stadionu biti odigrana prva premijerligaška utakmica.

“Garantujem da ćemo igrati protiv FK Sarajeva u 13. kolu igrati na svom travnjaku, jer poslije susreta sa FK Drinom slijedi reprezentativna pauza, pa onda idemo na gostovanje Travniku. Izgradnja zapadne i sjeverne tribine iziskuje jako puno posla i novca. Možda nam NSBiH izađe u susret i pusti nas da već našu narednu domaću utakmicu igramo na svom terenu, protiv FK Drine.”

 Mensur Mušija u Doboju kod Kaknja stvara bosanski Hoffenheim

Kada se završe radovi na zapadnoj i sjevernoj tribini stadion će imati oko 3.300 sjedećih mjesta. Kako Mladost igra u svojoj premijernoj sezoni u elitnom rangu takmičenja, nema sumnje da će ta mjesta itekako biti popunjena u nastavku sezone.

Što se tiče učinka ekipe u dosadašnjem dijelu sezone, Mušija nema zamjerki…

 Mensur Mušija u Doboju kod Kaknja stvara bosanski Hoffenheim

“Mi smo praktično igrali svoje četiri domaće utakmice na neutralnom terenu i ja sam prezadovoljan učinkom ekipe. Pobijedili smo Želju. Da smo igrali na našem stadionu, uvjeren sam da bi smo imali barem četiri boda više i bili bi smo sigurno u sredini tabele”, kaže Mušija i dodaje kako treba imati na umu da se Mladost ove sezone praktično oslanja na igrački kadar koji je prošle sezone igrao Prvu ligu FBiH.

“Za sada nema sigurnih klubova koji će ostati među deset najboljih na kraju sezone. Borba će biti do zadnjeg kola neizvjesna”, poručio je Mušija.

Almy, KB i Deeli

Mušija je istakao veliko razumijevanje kompanija Almy, KB i Deeli, izvođača radova. Te su kompanije klubu izašle u susret kada je dinamika naplate radova u pitanju.

 Mensur Mušija u Doboju kod Kaknja stvara bosanski Hoffenheim

Pored Hedidelberg Cementa, Općine Kakanj i MGM Farma, koji su jedini sponzori kluba, spomenute tri kompanije su klubu uveliko pomogle da se što prije steknu uslovi za licencu Premijer lige BiH.

Lična karta

Mensur Mušija rođen je 28. januara 1964. godine u Velikim Trnovcima, općina Kakanj. Igrao je u pionirima i juniorima Rudara u generaciji Darke Nestorovića aktuelnog selektora mlade reprezentacije BiH, zatim u prvom timu Mladosti (DK) i Mramora za vrijeme studija u Tuzli. Bio je i predsjednik Fudbalskog kluba Rudar Kakanj od 2009. do 2012. godine.

Od oktobra 2013. vlastitim novcima počeo je stvarati priču o “bosanskom Hoffenheimu” iz Doboja kod Kaknja. I kakanjski biznismen svoje bogatstvo stekao je u farmaceutskoj industriji, slično kao Deitmar Hopp čovjek koji je stvorio čudo od Hoffenheima.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close