Meldina Ugarak: Inicijativa za formiranje Kantonalne direkcije za ceste ZDK kao samostalne organizacije

Nije “otkrivanje tople vode” ako konstatujemo da se na svim nivoima političke vlasti odlučuje stranački, a sve inicijative i prijedlozi “vagaju” iz te perspektive.
Ovaj put donosimo iskustvo Meldine Ugarak poslanice SBB-a u Skupštini ZDK.
Inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima uprave, koja je podrazumjevala reorganizaciju Kantonalne direkcije za ceste kao samostalne kantonalne organizacije – sada je organizacija u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline: nije dobila potrebnu podršku poslanika.

“Direkcija je trenutno upravna organizacija pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoliša, a ja smatram da je to trebala biti samostalna upravna organizacija, kao što je propisano i Zakonom o cestama Federacije BiH. Praktično radilo se o usaglašavanju sa federalnim zakonom. Federalno ministarstvo i Envera Bjedića (SDP), pri donošenju ovog zakona išlo je s argumentima da bi kantonalne direkcije cesta time imale samostalnost,  potpunu kontrolu sredstava i njihovo namjensko trošenje” – pojašnjava Meldina Ugarak.

Razočaravajuća situacija je da Vlada ZDK ne misli tako, gdje svakako Premijer Vlade i ministar dolaze iz iste političke partije (SDP). Inicijativu su podržali zastupnici SBB BiH i nezavisni zastupnik Zaim Imamović.

“Ja smatram da je ovo bila prilika da se dugoročno riješi problem finansiranja putne mreže, koja je u kolapsu, a svakako bi se otvarale i nove mogućnosti dobivanja kredita. Činjenica je da sam svjesna da dugogodišnja nesposobnost je uzdrmala cjelokupni sistem i sama nefunkcionalnost prije svega iz nekih ¨ličnih¨ i ¨sitnih¨ interesa ide u korist vladajućim strukturama a koje su  pogubne za građane BiH. Od inicijative neću odustati te u skorom periodu ću istu ponoviti” – naglašava Meldina Ugarak u saopštenju upućenom medijima.

U prilogu Inicijativa i Mišljenje resornog minstarstva i Zaključak Vlade ZDK:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close