Kreće projekt izgradnje zajedničkog prečistača za Vogošću, Ilijaš i Brezu

Načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s predstavnicima iz Slovenije danas su potpisali dogovor o izradi dokumentacije prilikom pripreme investicijskog projekta “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.

Dogovor su potpisali načelnici i donator Gašper Jež, direktor Centra za međunarodno sodelovanje in razvoj (CMSR), te izvođač Vladimir Durcik – direktor firme “Projekt” d.d. Nova Gorica.

Firma Projekt Nova Gorica bit će uključena u izradu investicijske i tehničke dokumentacije za kanalizacijski sistem i prečistač otpadnih voda za općine Ilijaš, Vogošća i Breza koje se finansira iz sredstava donacije Republike Slovenije.

“Ovaj dogovor znači da će se riješiti pitanje otpadnih i površinskih voda. Centar za međunarodni razvoj Slovenije finansirat će izradu projektne dokumentacije, firma Projekt će vršiti projektovanja i tri općine će dobiti dokumentaciju kako bi mogle aplicirati prema evropskim sredstvima za samo izvođenje radova“, kazao je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

Projekt izgradnje zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda za općine Vogošća, Ilijaš i Breza načelnik Općine Vogošća Edin Smajić nazvao je projektom budućnosti.

I načelnik Breze Halil Tuzlić rekao je da općina Breza nema riješeno pitanje odvodnje fekalija, oborinskih voda, prečistače ili funkcionalan kanalizacioni sistem.

“Treba istrajati do kraja na ovom projektu i sve dok se ne izvrši kandidovanje kod odgovarajućih fondova, nismo ništa napravili. Ukoliko se dovede do konačne realizacije, što je dugotrajan proces, to će značiti ogromni napredak za sve tri uključene općine”, naglasio je Tuzlić.

Vladimir Dursik, direktor firme Projekt kazao je da su u Sloveniji uradili puno sličnih projekata kao projektanti i inžinjeri koji su danas u funkciji.

“Od danas do završetka projekta treba nekih pet- šest godina, a kad se počnu glavni radovi tri do četiri godine”, pojasnio je Dursik.

Potpisivanju dogovora je prethodilo potpisivanje pisma namjere za pripremu i realizaciju ovog investicijskog projekta kojeg su potpisali načelnici ispred navedenih općina s namjerom dobivanja nepovratnih finansijskih sredstava iz IPA fondova EU za BiH za područje poboljšanja okoliša.

Potpisivanju pisma namjere i dogovora o izradi dokumentacije pored navedenih potpisnika, prisustvovali su i odbornici za pripremu i izvođenje aktivnosti, koordiniranje i usaglašavanje.

Vođa odbora je Meliha Avdibegović uime Općine Ilijaš koja je izabrana za nosioca aktivnosti obzirom da je lokacija prečistača otpadnih voda planirana u Lješevu, na teritoriji općine Ilijaš, saopćeno je iz Općine Vogošća.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close