I Bakir Izetbegović 1993. učestvovao u podjeli BiH

Nakon što je u emisiji “Pošteno” na FTV-u iznio tvrdnje da je u konceptu formiranja tri republike, odnosno podjele BiH na tri djela, 1993. godine učestvovala i bošnjačka strana s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem na čelu, advokat Krešimir Zubak, bivši prvi predsjednik Federacije BiH, kazao je jučer za “Avaz” da je ovaj model, praktično, bio prihvaćen tokom pregovora koji su u septembru 1993. vođeni na britanskom ratnom brodu “Invincible”.

Bojlov savjet

Dok učesnici i svjedoci tadašnjih pregovora otkrivaju katastrofalne poteze koje je vukao bošnjački vrh države, odnosno planove o uspostavljanju muslimanske fildžan-državice, Bakiru Izetbegoviću (SDA), tadašnjem šefu kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH, danas su puna usta države.

Hvalisanje Bakira Izetbegovića da je jedan od najzaslužnijih za odbranu BiH i istovremeno optuživanje svojih političkih oponenata da ugrožavaju državu i dijele narod, još je apsurdnije ako se zna da je on učestvovao u svim odlukama tadašnjeg vrha države, pa i kada je riječ o pristanku na njenu podjelu, jer je kao najbliži saradnik svog oca bio uključen u sve planove bošnjačkog političkog establišmenta.

– Tokom tih pregovora, kojima je prisustvovao i Alija Izetbegović, dogovoreni su principi podjele BiH kroz tri republike. Problemi su tada nastali u vezi s teritorijalnim razgraničenjem. Na koncu je Alija Izetbegović, ipak, povukao svoju saglasnost, ali, koliko ja znam, on je to uradio pod utjecajem svog tadašnjeg pravnog savjetnika Frensisa Bojla (Francis Boyle) – rekao nam je Zubak.

On je pojasnio da su to bili pregovori u okviru Oven-Stoltenbergovog plana te da su na spomenutom brodu rezultirali sporazumom sve tri strane.

Bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao je za “Avaz” da je na britanskom ratnom brodu “potpisan određeni sporazum, koji je zaista budio određene sumnje”.

Razgovor s Ovenom

– Ja tada nisam bio prisutan, ali mislim da bh. javnost o tome nije bila u potpunosti informirana. Međutim, srećom je krajem septembra 1993. godine na sastanku u Lozani (Švicarska), gdje sam ja bio prisutan, odbijen taj plan tri etničke republike. Tada su to učinili članovi Predsjedništva RBiH. Međutim, na tom sastanku nisu bili Alija Izetbegović i Ejup Ganić, a svi ostali jesu – kazao je Lazović.

Tek nakon što je definitivno odbijen plan o podjeli BiH na tri etničke republike, prisjeća se Lazović, Alija Izetbegović telefonom je razgovarao prvo s lordom Ovenom, pa onda i s njim, “tražeći da odbijemo taj plan, i to kada smo ga već odbili”.

Američki “The New York Times” tada objavio da je prihvaćen plan podjele

 

 

Faksimil teksta iz septembra 1993. godine

Ugledni američki dnevnik “The New York Times” izvještavao je 1993. godine o pregovorima o BiH, a novinar Čak Sudetić (Chuck Sudetic), čiji se tekst i danas može naći u elektronskoj arhivi NYT-a, izvijestio je 22. septembra 1993. da su “medijatori javili o dogovoru svih strana o planu koji odobrava predloženu muslimansku državu s izlazom na Jadransko more”.

– Alija Izetbegović je izlaz na more postavio kao jedan od glavnih uvjeta za prihvatanje trenutnog mirovnog plana, koji bi podijelio BiH na tri etničke republike, s izgledima da bi srpska republika eventualno bila pripojena Srbiji, a hrvatska republika Hrvatskoj – izvijestio je tada “The New York Times”.

Dalje list piše: “Bosanski ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić kazao je da su prijedlozi ispoštovali muslimanske zahtjeve za izlaz na more.”

U tekstu objavljenom 24. septembra 1993., u kojem NYT izvještava o mogućnostima da se bosanski parlament izjasni o spornom prijedlogu mirovnog plana, navodi se:

– Bosanski lider je pod žestokim kritikama u Sarajevu od strane protivnika koji nikada nisu prihvatili njegovu tvrdnju da ga je rat izliječio od ranije sklonosti prema muslimanskoj državi. Neki od kritičara su Srbi i Hrvati koji su izbjegli srpske i hrvatske nacionaliste i podržali bosansku stranu u ratu. Jedan od njih je pukovnik Šiber. “Uvijek ću sanjati o obnovi suverene, ujedinjene Bosne i raditi za to”, rekao je Šiber na konferenciji za novinare – napisao je u septembru 1993. “The New York Times”.

Autor: A. DUČIĆ
avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close