Jovan Deretić: Srbima je nametnuta kvaziistorija

Istoričar Jovan Deretić negirao je navode zvanične istorijske nauke o Srbima, ističući da je istorija, kakva se uči, falsifikat podmetnut od bečko-berlinske škole s ciljem opravdavanja njemačke imperijalne politike “Prodora na Istok” /Drang nach Ostern/.

On je večeras u Banjaluci, na predavanju “Antička Srbija – zabranjena istorija”, rekao da je teza o velikoj seobi Slovena netačna i da se takva seoba nikada nije dogodila.

Navodeći da je cilj davanja takve teze da se Srbi predstave samo kao došljaci na ove prostore, Deretić je naglasio da je mjesto Srba u istoriji neuporedivo značajnije i starije nego što se to predstavlja i nameće kroz falsifikovanu istoriju.

Deretić je napomenuo da su u 19. vijeku dvije germanske sile, Austrougarska i Njemačka, imale pretenzije da idu u osvajanje prema istoku, a da je Srbija bila na putu te politike kao smetnja koju je trebalo ukloniti.

“I onda, po starom pravilu, ako se namjerava uništiti jedan narod, uništi se prvo njegova istorija. Oni /Austrougari i Nijemci/ su skrojili srpsku istoriju tako da ona njima dozvoljava kao moralno pravo da Srbe, ne samo pokore, nego i eliminišu sa tih prostora”, istakao je Deretić.

On je istakao da je stvorena šema koja je bila predodređena za eliminaciju Srbije kao države, a čak i Srba kao nezavisnog naroda i njegovog stavljanja u ropski položaj.

S tim ciljem, kako je rekao, na Univerzitetu u Beču stvorena je škola koju su vodili Čeh rođen u Beču Konstantin Jozef Iriček, koji je školovan na jezuitskoj akademiji, i Hrvat Vatroslav Jagić.

“Oni su stvorili jednu istorijsku teoriju koja je lažna, te iškolovali Srbe kao što su Stojan Novaković, Stanoje Stanojević, Vladimir Ćorović i Ilarion Ruvarac. To su ljudi koji su u Srbiji donijeli falsifikovanu istoriju i stvorili ekipe svojih nasljednika”, naglasio je Deretić.

On je napomenuo da se Njemačka akademija nauka osamdesetih godina 20. vijeka odrekla te takozvane “nordijske škole” iz 19. vijeka, da ne bi ukazivali na njih “prstom kao na lažove i falsifikatore”, ističući da se to još “drži u Beogradu jer se Srpska akademija nauka i umjetnosti /SANU/ te škole nije odrekla, a što je podržano preko Zapada”.

“Taman posla da bi oni na Zapadu na svojim univerzitetima počeli da govore da je titula Julija Cezara srpska titula, koju je uzeo iz Aleksandrije, od Kleopatre. Još da priznaju da su od četiri plemena koja su formirala Rim, tri pouzdano bila srpska, ili da priznaju da gotovo cijela Evropa ima srpske toponime. Svi oni su nasljednici srpske kulture”, naglasio je Deretić.

On je na predavanju u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, kojem je prisustvovao veliki broj, pretežno mladih ljudi, rekao da uz ostale, za svoje teze ima i dokaze genetike.

“Sa pet američkih univerziteta, među kojima `Harvard`, `Berlki`, `Stanford`, su genetikom potvrdili moje teze. Mogu da kažem da sam, nakon pola vijeka borbe za istinu, pobijedio”, istakao je Deretić.

On je među primjerima njihovog ispitivanja, koje su radili na lokalitetu Vinče, naveo zaključak prema kojem su Irci bliski rođaci Srbima, odnosno oni su ostatak srpskog ratničkog staleža “geta”.

Deretić je naveo da na “portugalskim ozbiljnim sajtovima” piše da su prije rimskog osvajanja tamo živjeli Srbi, da Katalonci govore da su Srbi, da je njemački jezik vještački jezik, a njemački gradovi imaju srpske toponime.

On je dodao da, prema bečko-berlinskoj nametnutoj školi, “Srbi imaju Nemanju i ništa prije”, negirajući takvu tezu i idući dalje u prošlost, navodeći da je Asirija ustvari Srbija, da helenistička kultura mnogo ima srpskog, da Aleksandar Makedonski ima srpsko porijeklo.

Deretić je istakao da su njegove teorije, koje su dokazane genetikom, zapisom u kamenu i brojnim drugim istoriografskim navodima, u Srbiji osporavane, ali da niko od istoričara koji zastupaju nametnutu kvaziistoriju nije ni pokušavao da ospori njegove navode.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close