Mehmedović: Ni Tihić ni Izetbegović neće biti predsjednici SDA

Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA “u tehničkom mandatu” i jedan od osnivača ove stranke, izjavio je danas za “Nezavisne” da će za dvije godine SDA doživjeti korjenite kadrovske promjene, koje će rezultirati svrgavanjem Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića sa čelnih funkcija u ovoj stranci.

Razočaran posljednjim dešavanjima na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora SDA te kadrovskim dogovorom Tihić – Izetbegović, Mehmedović naglašava da sve to “dovoljno govori o iskrenosti i mudrosti Sulejmana Tihića, odnosno principijelnosti Bakira Izetbegovića”.

“Siguran sam da za dvije godine ni Izetbegović ni Tihić neće biti predsjednici SDA. Očekujem da snaga SDA ‘prokuha’ iznutra i da na sljedećem kongresu stranka izrodi čestito rukovodstvo, koje će povesti bošnjački narod u sigurniju budućnost”, kaže Mehmedović.

Povodom spekulacija da će napustiti stranku, nakon što je izigiran od obojice jer nije predložen za jednog od potpredsjednika, Mehmedović podsjeća da je jedan od osnivača SDA te da je zadnji koji bi je napustio.

“Nema govora o tome, SDA je moja stranka i daću sve od sebe da ona ojača. Iz SDA ne može niko ni da me istjera, kao ni SDA iz mene. Ovo je prva politička stranka u mom životu i, nadam se, i posljednja”, ističe Mehmedović, navodeći da poštuje pravo Tihića i Izetbegovića što ga nisu predložili za potpredsjendika.

SDP BiH ocijenio je danas, povodom sjednice Glavnog odbora SDA, da lider te stranke Sulejman Tihić želi da pretvori BiH u takozvanu “bošnjačku državicu”.

Podsjećajući da je Tihić nakon sjednice Glavnog odbora stranke izjavio da je “odlukom Glavnog odbora SDA pobijedila BiH”, u SDP-u navode da to o kakvoj BiH Tihić govori, najbolje pokazuje podatak da u najuže rukovodstvo stranke nije ušao nijedan nebošnjak, već “sve Bošnjak do Bošnjaka, baš kao što Tihić i zamišlja BiH”.

Glavni odbor SDA u subotu u Sarajevu je odlučio da na konvenciji već 1. februara bude izabrano novo rukovodstvo. Na jedinstvenoj, zajedničkoj listi, za predsjednika je predložen Tihić, a Izetbegović za njegovog zamjenika, umjesto dosadašnjeg zamjenika Asima Sarajlića, inače bliskog Tihiću. Zanimljivo je da od pet dosadašnjih potpredsjednika, od kojih su četvorica Sadik Ahmetović, Sanjih Halimović, Senad Šepić i Adil Osmanović, jedino Mehmedović neće biti reizabran. Ostala četiri predložena potpredsjednika su Safet Softić (predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH), Salko Selman, Šefik Džaferović te Asim Sarajlić.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close