Mehmedović nakon puštanja na slobodu: Htjeli su me spriječiti da dam izjavu protiv Gorana Zubca!

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović kazao je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) nakon što je danas oko 18 sati pušten na slobodu kako su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu zloupotrijebili zakonsku mogućnost lišavanja slobode i zadržavanja od 24 sata, te da su ga potpuno neosnovano uhapsili.

Ogorčen je takvim načinom zloupotrebe policijskih agencija.

Mehmedović je izjavio da mu je drago što je pušten na slobodu, kao i da je imao priliku čuti reakciju javnosti koja je prepoznala činjenicu da je bio neosnovano uhapšen.

”Zloupotrijebili su zakonsku mogućnost lišavanja slobode i zadržavanja od 24 sata. Cilj je bio da me se onemogući da pred Tužilaštvom BiH dam izjavu na okolnost krivične prijave koju sam zbog ratnog zločina podnio protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca. To je razlog mojeg hapšenja”, kratko je kazao Mehmedović.

Podsjetimo, Mehmedović je preko Federalne uprave policije (FUP) podnio krivičnu prijavu protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, tvrdeći da je Zubac 1992. godine na Ilidži ubio jednog Bošnjaka ”isprobavajući pištolj kojeg mu je dao jedan oficir JNA”. Danas je trebao dati izjavu pred Državnim tužilaštvom. Umjesto da bude saslušan uhapsili su ga specijalci SIPA-e i kroz centar Sarajeva proveli do sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Kasnije se ispostavilo da Državno tužilaštvo nije naredilo hapšenje, niti je dalo naloge za pretres, ali je hapšenje, ipak, izvršeno.

Tvrdnje o ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti koje mu u SIPA-i stavljaju na teret Mehmedović smatra krajnje neosnovanim i zlonamjernim.

”Nema nikakvog osnova za takve inkriminacije… Pojedine osobe nastoje preko mojih leđa da riješe svoje statusne probleme”, kazao je Mehmedović.

Prema SIPA-i, Mehmedović je odgovoran za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali iz SIPA-e nisu mogli potvrditi da su i Mehmedovića jutros uhapsili po nalogu Tužiteljstva BiH.

Tokom istrage, kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, potvrđeni su osnovi sumnje da su pripadnici SJB Tešanj po naredni načelnika, što je u to vrijeme bio upravo Mehmedović , hapsili lica srpske nacionalnosti i privodili ih u službene prostorije, te da su tom prilikom počinjeni ratni zločini.

”Prilikom zadržavanja civila, po nalogu imenovanog načelnika, ispitivani su. Primjenom fizičkog i psihičkog nasilja dolazilo se do iskaza na osnovu kojih su neka lica osuđivana i na kazne do 12 godina”, kazala je Jozić.

Šemsudin Mehmedović  je član i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije od 1990. godine. Od 1991. do 1993. godine bio je načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Poslije rata postaje i ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zatim političku karijeru nastavlja kao zastupnik u federalnom i Parlamentu BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close