Med, orasi, sirće, bijeli luk liječe sve

Med i jabukovo sirće

Svojevremeno su u Americi napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom delovanju jabukovog sirćeta na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo pojačava prirodnu fermentaciju. Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku dana je: rastvor dve kašike sirćeta u dva dl mlake, prethodno prokuvane vode, uz dodatak dve kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno pre jela.

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok snižava krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem pre doručka i pre spavanja. Odavno je poznato da je med najbolje sredstvo za uspavljivanje i da učvršćuje san. Ako neko noću ne može da zaspi ili ima lagan san i ne može posle buđenja da sklopi oči on mora da koristi med. Ako jedna kašika meda u toku večeri nije dovoljna za čvrst san, narodna medicina preporučuje sledeći recept: U manju čašu meda dodati tri kašike jabukovog sirćeta. Pola sata nakon toga san će doći. U slučaju veće uznemirenosti ili teže nesanice potrebno je uzeti još dve kašičice ove smese. Postupak ponoviti i u slučaju buđenja u toku noći. Ovakvo sredstvo bolje je i od najboljeg farmaceutskog preparata za uspavljivanje, jer ne nosi nikakve neželjene posledice.

Tim američkih lekara, na čelu sa dr Polom Bragom iz Kalifornije, napisao je brojne preporuke sa savetima i receptima za korišćenje jabukovog sirćeta i meda. Jedan od njih je i recept protiv mršavosti: mršavim osobama nedostaju životne hemikalije “enzimi” i zato ne mogu da iskoriste hranu unetu u organizam. One treba da uzimaju rastvor od dve kašičice jabukovog sirćeta i punu kašičicu meda u čaši vode.

Med i orasi

Orah je biljka čiji svi delovi imaju visoka biološka svojstva. To je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog sveta. On je od davnina i u mnogim zemljama sveta poznat kao odlično lekovito sredstvo. A tek u kombinaciji sa medom, predstavlja izuzetan prirodni lek čija se lekovitost ne može uporediti ni sa najmoćnijim farmakološkim preparatima, jer njihova kombinacija obezbeđuje našem organizmu sve neophodne vitamine, mineralne materije, belančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Kod anemije-Pripremiti smesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mlevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmeša i uzima svaka tri do četiri sata. Smesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Za lečenje hipertenzije i nedostatka gvožđa – anemije, treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma delotvorni i kod ishemije srca.

Kašika meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati američki lekar D. Gejl.

Protiv impotencije pomaže od davnina oproban recept: mleveni orah pomešan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dve kašike dva-tri puta na dan, pola sata posle jela. Da bi se postigli željeni efekti kura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana. Zarastanje čira na želucu prolazi brzo i efikasno ako pola sata pre jela uzimate pet-šest kašičica dnevno orahovog mleka, koje ćete pripremiti na sledeći način: 20 grama samlevenih oraha preliti sa 100 grama tople prokuvane vode, dobro promućkati, procediti i dodati dve kašike meda.

Med sa belim lukom

Sledeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram livadskog meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica belog luka dobro izmešati i ostaviti da odstoji nedelju dana u zatvorenoj tegli. Pije se jednom dnevno po četiri kafene kašike puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovno u periodu od dva meseca da bi se postigao željeni efekat. Protiv gripa, veoma je poznat narodni lek od meda i belog luka: očišćeni beli luk izgnječiti (napraviti kašu) i pomešati sa lipovim medom (poželjno) u odnosu 1:1. Uzimati po jednu kašiku rastvorenu u mlakoj vodi pre spavanja. Možda smo vas na neke recepte samo podsetili, a možda ste za neke i prvi put čuli. Svejedno je. Važno je da ne oklevate u njihovoj pripremi.

Izvor: ZdravaPriroda.com / glas-javnosti.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close