“Croatia Records” obilježava 40. rođendan “Bijelog dugmeta”

Svi albumi, bonus singlica + knjiga

“Croatia Records” (ex Jugoton) najavljuje za 14. novembar, povodom 40 godina od prvog albuma “Bijelog dugmeta” – “Kad bi bio bijelo dugme”, objavljivanje “Bijelo dugme – Box seta deluxe” .

Na taj se način se prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma najveće grupe na ovim prostorima na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu “Top/Ove ću noći naći blues”, od čije objave je, također, prošlo 40 godina.

– Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom “Bijelo dugme”, koju potpisuju Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere “Bijelog dugmeta”, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe – poručuju iz “Croatie Records”.

Omot luksuznog “box seta”

Po uzoru na objavljeni set “The Beatles Deluxe Vinyl Box Set”,  svi albumi “Bijelog dugmeta” su remasterizirani u studiju “Abbey Road”, pod vodstvom Šona Magija (Sean Magee), ton majstora, čiji je remastering “Vinyl Box Seta Beatlesa” iz 2011. godine nagrađen i prestižnom nagradom Gremi.

– Bijelo dugme bilo je i ostalo naš jedini bend koji je zaslužio pripadati tadašnjoj svjetskoj rok sceni, a neki od njihovih albuma snimani su u najznačajnijim svjetskim studijima pod paskom najboljih muzičkih producenata, dok su članovi benda uživali status pravih rok zvijezda – ističu u “Croatia Recordsu”.
Devet albuma

“Kad bi bio bijelo dugme”

“Šta bi dao da si na mom mjestu”

“Eto! Baš hoću!”

“Bitanga i princeza”

“Doživjeti stotu”

“Uspavanka za Radmilu M.”

“Bijelo dugme”

“Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”

“Ćiribiribela”
Bili su prvi…

“…Prvi su od naših snimali u Londonu. Prvi su napravili turneju po sportskim halama. Prvi su označili puteve muzičkoj industriji. Prvi su zaradili novac od svoje muzike. Imali su sve što krasi jednu rok biografiju: skandale, drogu, seks, alkohol, zatvor, na kraju jednu zagonetnu smrt. Prvi su imali potpunu euforiju publike na koncertima, ali i van njih. Oni su jedini dokaz da je takva karijera izvan engleskog jezika uopće bila moguća. …” – odlomak iz teksta Dušana Vesića – “Bijelo dugme: Mit koji raste”.

Autor: L. S. R. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close