MARKO FEHER, idejni tvorac outfita za kampanju 33. NIVEA BH FASHION WEEK

Banjolučki modni kreator MARKO FEHER, idejni tvorac outfita za kampanju 33. NIVEA BH FASHION WEEK

Preferiram androgene modele !

Prvom modnom kolekcijom, koja je ujedno bila i prva androgena kolekcija u BiH, mladi banjolučki dizajner Marko FEHER privukao je pažnju javnosti.  Da je riječ o izuzetno talentovanom dizajneru govori i činjenica da su o ovom dizajneru pisali brojni strani modni časopisi, kao i da su kreacije iz njegove prve kolekcije prodate u više zemalja širom Evrope.

Eksluzivno je dizajnirao outfit koji nosi zaštino lice ovogodišnjeg 33. NIVEA BH FASHION WEEKA Ines Jovanović.

– Svakako da mi je bilo čast raditi kampanju. Uz sjajnu ekipu to postaje  mnogo zanimljivije i poželite da to traje duže od samo jednog dana. Obradovala me je činjenica da je upravo Ines Jovanović zaštitno lice ovogodišnjeg Nivea BH Fashion Week Sarajevo za 2014 godinu. Ines je ostavila pozitivan utisak na mene, priželjkivali smo saradnju i evo ostvarila se. Moram spomenuti i Peđu Matkovića koji je osmislio frizuru ali modnog fotografa Sašu Savičića koji je svojim stručnim okom i  objektivom zabilježio ključni trenutak.

Dizajner ste koji je svojom sjajnom kolekcijom pobjedio na takmičenju bh. mladih modnih kreatora PERWOLL NEW GENERATION. Da li ste bili pod pritiskom radeći na svojoj prvoj kolekciji, u smislu kakva će biti kritika stručne javnosti?

-Uvijek radim kolekcije bez pritiska, sve je baš onako kako planiram, sve do trenutka dok se FW  ne približi, onda stvari postaju znatno drugačije,  razmišljam o tome kako će publika i kritika odreagovati, međutim do sada nisam imao razloga za brigu, nadam se da neću imati ni u budućnosti.

“Black Edition za Funky Guerrillu”, naziv je kolekcije koju ste spremili za zvanice 33. NIVEA BH FASHION WEEKA. Šta nam možete reći o kolekciji koju će publika vidjeti ovaj put?

 

– Funky Guerrilla je jedan novi projekat u koji sam se upustio sa istoimenim brendom koji je potpuno nešto novo na ovim prostorima. Cilj nam je podizanje ulične BH mode na jedan viši nivo, ovo je kolekcija koja je dosta “nosivija” od onog što radim, ali to je zapravo i bio moj zadatak, napraviti dovoljno alternativnu ali isto tako i nosivu kolekciju, nadam se da sam uspio u ostvarenju cilja, ali to ćete svakako procijeniti vi sa publikom na 33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo. Ovu  “high street” kolekciju sam namjenio za sve podjednako, kako za muškarce, tako i za žene, kolekcija će biti dostupna u online prodaji.

Zanimljivo je da imate jedinstvenu kolekciju. Naime odjeću za novu sezonu sa vašim potpisom mogu podjednako nositi i muškarci i žene. Koliko je bilo teško realizovati jednu takvu kolekciju?

– Od moje prve kolekcije to i jeste moj pravac, pronalazim smisao u androgenosti, smatram da smo prešli mnoge prepreke, ali neke tek trebamo preći, smatram da mnogo stvari mogu da nose muškarci i žene podjednako, svakako sve sa ukusom i granicom pristojnog. Nije jednostavno treba razmišljati o mnogo detalja, kako kopčanja na jednaku stranu, tako obratiti pažnju kako će kreacija stajati jednako na ženi i muškarcu.

Šta je bila inspiracija…?

– Usudio bih se reći da mi je inspiracija bila oskudno stanje modne scene u BiH, samim tim i dosta loše stanje na ulicama bh. gradova, mada moram priznati sve češće srećem i upoznajem mlade ljude sa ličnim stilom i pristupom odjevanju, što mi se doista dopada.  Svakako osim modne scene i ime Brenda mi je bila značajna inspiracija, trebalo je da to bude nešto Funky, Guerrilla,  nešto alternativno i androgeno.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close