Malezijski investitori upoznati sa mogućnostima ulaganja u BiH

Predstojeći Sarajevo Business Forum i Sarajevo Halal Forum biće prilika da se biznismeni iz Malezije upoznaju sa mogućim ulaganjima u privredu BiH, istaknuto je danas na sastanku premijera FBiH Nermina Nikšića i novoimenovanog ambasadora Malezije u BiH Anuara Kasmana.

Predstojeće sajamske aktivnosti, koje će posjetiti bivši premijer Malezije Mohamad Mohatir sa velikim brojem malezijskih privrednika, biće prilika i za upoznavanje sa velikim razvojnim projektima koji su u toku realizacije ili će biti pokrenuti, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Nikšić je informisao Kasmana o oblastima u kojima se može investirati u FBiH, navodeći putnu infrastrukturu i gradnju Koridora 5C, novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, hidrocentrale Vranduk i vjetroparka u Podveležju.

Osim ovih sektora, razgovarano je i o namjenskoj industriji koja se polako vraća na nivo koji joj je potreban da obavlja poslove za strano tržište, ulaganjima u poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, te o turizmu.

“Predstoji nam dalja izgradnja Koridora 5C na dionicama Tarčin–Mostar i Zenica-Doboj, te kraka Žepče–Tuzla. To bi mogla biti dobra prilika za malezijske investitore da se po modelu investiranja koji bi prethodno bio dogovoren, na bazi naših i njihovih iskustava, uključe u ovaj značajan projekt”, istakao je Nikšić.

Naglasivši da BiH ima dosta potencijala, ambasador Kasman je pokazao zainteresiranost za sve navedene sektore, navodeći iskustva koja Malezija ima u izgradnji izuzetno razvijene putne infrastrukture, ali i želju da BiH postane evropski centar za proizvodnju i promoviranje halal hrane.

Ambasador Kasman je pozvao premijera Nikšića da posjeti Maleziju, a premijer je iskoristio ovu priliku da pozove zainteresirane investitore da posjete Bosnu i Hercegovinu i njene kompanije.

ekapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close