BiHPolitika

Lopovske organizacije u rudnicima neće uspjeti nezakonitim štrajkovima urušiti sistem

U povodu posljednjih štrajkova rudara u Federaciji BiH entitetski ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je za Klix.ba kako individualne lopovske organizacije koje hoće nezakonitim štrajkovima urušiti sistem neće u tome uspjeti. Džindić je žestoko kritikovao Elektroprivredu BiH, brojnu administraciju u rudnicima, a plaće sindikalnih predsjednika rudara koje na godišnjem nivou iznose blizu 20 hiljada KM nazvao je sramotnim.

Džindić je kazao da generalno problemi s rudnicima nisu nastupili danas ili jučer već da se gomilaju posljednjih deset godina s obzirom na to da nikada nisu rješavani sistemski i na pravi način.

“To što se rješavalo tako da isplaćuju plaću bez doprinosa dovelo je do urušavanja kompletnog sistema”, rekao je na početku razgovora dodajući kako je to srž kompletnog problema.

Kako nam je kazao, prije 60 dana na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj u Mostaru direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović obavijestio je nosioce izvršne vlasti u entitetu o mjerama koje će morati uraditi da bi se stabilizovala situacija.

“Tada je dogovoreno da ćemo u roku od 60 dana pripremiti zakonske okvire za takvo nešto s čime ćemo istupiti na Vladi FBiH i objasniti na koji način ćemo to regulisati. Prije nekoliko dana doneseno je Rješenje o djelimičnoj blokadi svih onih subjekata koji ne uplaćuju plaće sa svim doprinosima”, rekao je Džindić.

Riječ je o 175 privrednih društava iz različitih djelatnosti. Ministar Džindić dodaje da su nakon donošenja rješenja imali sastanak s generalnim direktorom Elektroprivrede BiH i svim izvršnim direktorima rudnika koje su upoznali o mjerama u elektroenergetskom sistemu.

“Tražili smo da se formira interresorna grupa između ministarstva kojim predsjedavam, Federalnog ministarstva zdravstva te Federalnog ministarstva nauke, kulture i obrazovanja jer sve te firme su iz ovih sektora. Ona će raditi na izradi cjelokupnog zakonskog rješenja o otpisu duga, za koji još ne znam kako ćemo ga nazvati. Time će se ovaj problem sistemski riješiti, a do tada ćemo putem djelimične blokade pokušati intervenisati i potaknuti sve firme koje ne isplaćuju doprinose da počnu drugačije razmišljati”, kazao je Džindić.

Postoje uposlenici kojih posljednjih deset godina nisu ništa radili

On je rekao kako ljudi takve aktivnosti u FBiH pogrešno tumače iako su na jednom od sastanaka sa svim izvršnim direktorima rudnika i predstavnicima svih sindikata kazali kako Vladi FBiH nije namjera da otpusti niti jednog rudara.

“Cilj nam je da uredimo stanje i da sistematizacijom, za koju je rok 30 dana od prošle sedmice, Elektroprivreda BiH jasno kaže koliko ima viška radnika u rudnicima. Tu ne mislim na rudare već na režiju, višak pravnika i ekonomista i ostalih uposlenika u održavanju i službama. Sami sindikalisti su na sastanku iznijeli taj problem i kazali da u pojedinim rudnicima imamo kompletne službe koje posljednjih deset godina nisu ništa radile. Jednostavno ne postoji djelatnost kojom bi se oni bavili”, upozorio je Džindić.

Jučer je ponovo održan sastanak sa izvršnim direktorom Elektroprivrede BiH i predstavnicima kabineta premijera FBiH Fadila Novalića i predstavnicima sindikata. Džindić je kazao kako su jučer dobili i dopis predsjednika Sindikata rudara da se ograđuje od individualnih štrajkova kakav je bio prije nekoliko dana u Kaknju.

“Zakon o štrajku jasno je propisao proceduru organizacije štrajka. Drugo, ako smo dogovorili šta ćemo uraditi i to ispoštovali, a vi poslije toga individualno organizujete štrajk, onda te ljude treba krivično goniti i istjerati iz rudnika jer oni ne zaslužuju da tamo sjede”, kazao je Džindić.

Kako ističe, rudari koji su u konkretnom slučaju u Kaknju organizovali štrajk čak su prije godinu dana trebali otići u penziju jer ispunjavaju sve uslove.

“Zašto bi išao u penziju i dobijao 350 KM kada ovako primi znatno veću količinu novca? Ima redovnu plaću od 1.200 do 1.300 KM, ima premiju od 600 KM zato što je sindikalac i ima naknadu 200 KM jer kao radi noćnu smjenu, a ne radi je nikada. To se zavisno od rudnika nakupi na nekih 18.000 – 20.000 KM na nivou godine ako govorimo o ukupnim primanjima. Kada to podijelite na 12 mjeseci vidjet ćete da je to suma koja pokazuje da nivo primanja predsjednika sindikata u rudnicima prelazi primanja šefova kantonalnih poreznih ureda. Je li to sramota ili nije? Jeste, sramota je”, rekao Džindić.

Dodao je da ako vlasti budu reagovale na svako individualno okupljanje 10 radnika zato što ih je neko platio da to rade i da odmah sutra trče da im isplate plaću, od njih ništa nema, a neće biti ni od rudnika.

“Dakle, individualne lopovske organizacije koje hoće tim lokalnim individualnim štrajkovima koji su nezakoniti urušiti sistem poručujem da neće uspjeti. Postoje pravila u organizaciji štrajka i to se mora poštovati”, kazao je Džindić.

Otpuštanje radnika i smanjenje plaća vjerovatno uzrok štrajka u Brezi

Na konkretno pitanje o štrajku u rudniku Breza i uslovima rudara koji su isplata plaća i nabavka najosnovnijih repromaterijala, Džindić je odgovorio: “Eto neka isplate plaće danas i neka nabave repromaterijal. Niko im to ne brani, ali ne mogu se samo plaće podijeliti od ukupnog prihoda rudnika. Od čega ćemo nabaviti naftu, platiti održavanje i kupiti bagere, rovokopače i novo čelo”.

On je rekao i da rudnik Kreka od ukupnog prihoda koji ostvari na nivou mjeseca ne može isplatiti plaće, poreze i doprinose. Navodi i da je u kompletnom sistemu jedino RMU Breza reagovao te smanjio sistem plaća za 17 posto i otpustio ljude koji su bili primljeni na ugovorima i smješteni u kancelarije.

“Vjerovatno je to jedan od razloga zašto danas imamo štrajk u Brezi”, kazao je Džindić.

Odbacio je insinuacije da je pitanje rudnika stvar političkog dogovora ističući da sve što se dešava u vezi s Rješenjem o djelimičnoj blokadi ima za cilj popravljanje stanja.

“Nama od 1. januara 2017. godine dolazi zakon o finansijskom poslovanju koji kaže da se plaća ne može isplatiti bez doprinosa. Bolje da se lagano pripremamo na to jer i sada je taj zakon na snazi, ali od januara 2017. godine to neće bit moguće fizički odraditi. Šta ćemo onda? Šta ćemo kada novi zakon kaže da moramo regulisati stara potraživanja? A stara potraživanja samo u rudarstvu su 405 miliona KM za poreze i doprinose koji nisu plaćeni”, pitao je Džindić.

Samo tri rudnika u FBiH nisu u debelom stečaju

Na pitanje kako komentariše navode rudara da se svim aktivnostima Vlade FBiH rudari pripremaju za stečaj, ministar odgovara da samo tri rudnika u FBiH nisu u debelom stečaju.

“Pojedini rudnici su svjesni toga, dok drugi nisu. Rudnici u FBiH osim njih tri su već u debelom stečaju samo što niko nije imao hrabrosti da to kaže. Oni su već u toj fazi. Sve što je urađeno rađeno je protivno zakonima kako bi stvar opstala. Zato je formirana interresorna grupa kako bi se riješili stari problemi i obaveze. Nema šanse da rudnici sa ovakvim načinom rada, ovakvom cijenom električne energije i tolikim brojem radnika opstanu. Tu se mora povući radikalan potez”, kazao je Džindić.

Na kraju razgovora kritikovao je i Elektroprivredu BiH istučući kako je nužno promijeniti svijest u ovom javnom preduzeću.

“Sve što oni mogu napraviti unutar sistema oni trebaju praviti, a ne da imaju u sklopu svog portfolija kompaniju Eldis Tehnika koja može raditi sve što je potrebno za Elektroprivredu BiH, ali im oni kroz akte zabrane da se bave kopanjem kanala. Onda uzmu privatnu firmu pa kao privatna firma zna kopati kanale i to debelo naplati. Eldis Tehnika to ne smije jer u njenom spisku toga nema. Ko je naštimao da se Eldis Tehnika ne smije baviti time? To se mora riješiti”, poručuje ministar.

Što se tiče viška radnika, Džindić je kazao kako će FBiH naći načina da se oni zbrinu, a da je najizglednije da će se otvoriti nova preduzeća u sklopu Elektroprivrede BiH i rudnika koja će se baviti djelatnostima koji su potrebni javnom preduzeću.

“Ima stvari koje Elektroprivreda BiH kupuje na tržištu, a koje mi možemo praviti po znatno boljim cijenama. Tako će novac ostati unutar BiH”, zaključio je Džindić.
(Klix.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close