PolitikaZDK

Ljekari u ZDK: Osjećamo se prevareno jer Vlada ne poštuje sporazum, primamo samo hitne slučajeve

U zeničkoj bolnici danas nema gužve, pacijenti koji nemaju hitne tretmane šalju se kući, a obustavljeni su i drugi programi u zeničkoj bolnici koji ne spadaju pod hitne slučajeve. Na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević je kazao kako je njihov štrajk deficitaran jer imaju mnogo hitnih slučajeva.

“Naš štrajk je deficitaran jer ne možemo dozvoliti, zbog velikog broja hitnih slučajeva, da se zdravstveno stanje naših pacijenata ugrozi. Štrajk u Zeničko-dobojskom kantonu je generalan jer su svi Domovi zdravlja stupili u štrajk i obavljaju samo one poslove koji su definisani zakonom i procedurom koji smo odredili”, kazao je Kovačević.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović je izjavio da su posljednji kontakt s Vladom ZDK i pregovaračkim timom ljekari i stomatolozi ZDK imali 14. septembra kada je uz prisustvo medija, kao prvi kanton u Federaciji BiH, potpisan Sporazum o kolektivnim ugovorima. Novembarska plaća trebala je biti isplaćena po satnici iz tog Sporazuma, odnosno, do novembarske plaće trebao je u konačnici biti potpisan i kolektivni ugovor.

Predsjednik Sindikata ljekara ZDK Meho Kovačević je izjavio kako štrajk može biti završen već danas.

“Tehnički, generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu može biti završen danas potpisivanjem kolektivnog ugovora koji je već ranije definisan, a ljekari će biti u štrajku sve dok se to i ne dogodi”, zaključio je Kovačević.

Predstavnici štrajkačkog odbora su izjavili da je zakonski odgovornost na Vladi Zeničko-dobojskog kantona, da je ovo jedini način da se ljekari izbore za svoja prava te da se osjećaju prevareno.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close